Substancje niebezpieczne pod kontrolą

Narażenie na substancje niebezpieczne jest bardziej powszechne w miejscach pracy w Europie, niż mogłoby się wydawać. Substancje tego rodzaju w miejscu pracy mogą powodować najróżniejsze problemy zdrowotne i choroby, a także stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa. Z odsieczą przychodzi kampania na lata 2018-19: „Zdrowe i bezpieczne miejsce pracy: substancje niebezpieczne pod kontrolą” w którą zaangażuje się Uniwersytet Łódzki. Inicjatorem akcji jest Europejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy.

Partnerami kampanii zostali: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UŁ, Wydział Chemii UŁ, Zakład Prawa Ochrony Pracy Wydziału Prawa i Administracji UŁ oraz Inspektorat BHP UŁ.

Celem akcji jest zwiększanie świadomości w zakresie zagrożeń stwarzanych przez substancje niebezpieczne w miejscu pracy oraz promowanie kultury zapobiegania tym zagrożeniom poprzez propagowanie oceny ryzyka, pogłębienie wiedzy o zagrożeniach związanych z narażeniem na działanie substancji rakotwórczych w miejscu pracy. Jak można to robić? Dobrym rozwiązaniem jest wspieranie wymiany dobrych praktyk, pogłębianie znajomości obowiązujących już ram legislacyjnych, które chronią pracowników.

Chociaż istnieje wiele przepisów prawnych, mających na celu ochronę pracowników, substancje te nadal stanowią główne zagrożenie dla bezpieczeństwa i zdrowia w miejscu pracy. Zagrożenia często są niewidoczne lub pracownicy nie rozumieją przyczyn ich powstawania – przykładem mogą być wyziewy czy pyły.

Podejmując współpracę, kierownictwo i pracownicy mogą stworzyć solidną kulturę profilaktyki, w której zastępowanie jest częścią zapobiegania i ochrony. Pełna ocena ryzyka jest kluczowym etapem w tym procesie.

Zapraszamy do udziału wszystkich zainteresowanych tematem zdrowia i bezpieczeństwa w miejscu pracy.

Można się zaangażować na wiele sposobów (samodzielnie lub w ramach organizacji) np.:
w mediach społecznościowych (Facebook , Twitter , LinkedIn ).

Więcej -> https://healthy-workplaces.eu/en

Materiał źródłowy: Inspektorat BHP
Redakcja: Centrum Promocji

Tajemnice Muszyny - archeologowie i etnolodzy UŁ w terenie

Jak przed atakami bronili się średniowieczni mieszkańcy zamku w dzisiejszej gminie Muszyna? Jak funkcjonowali na co dzień? Jakie historie kryją w sobie opuszczone miejsca i mieszkający obecnie w tej okolicy ludzie? Na takie pytania chcą odpowiedzieć archeologowie i etnografowie, którzy prowadzą badania terenowe przy granicy polsko-słowackiej.
Fizycy UŁ w CERN pracują nad bezpieczną energią

Naukowcy z Katedry Fizyki Jądrowej i Bezpieczeństwa Radiacyjnego Uniwersytetu Łódzkiego, jako jedyny zespół z Polski, uczestniczą w międzynarodowym projekcie badawczym z użyciem urządzenia n_TOF. Projekt ma na celu opracowanie bezpieczniejszego sposobu produkcji energii jądrowej. Badania prowadzone są w Europejskiej Organizacji Badań Jądrowych (CERN) w Genewie.
Studia dualne finansowane przez NCBiR na UŁ

Dwa kierunki studiów na Uniwersytecie Łódzkim uzyskały dofinansowanie w konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR) „Studia dualne”. Zwycięskie projekty to: „Produkcja teatralna i organizacja wydarzeń artystycznych” z Wydziału Filologicznego UŁ z dofinansowaniem ponad 650 000 zł. oraz „ DualKosStud – Studia z zakresu chemii kosmetycznej zintegrowane z przemysłem ” realizowane na Wydziale Chemii UŁ z  dofinansowaniem prawie 770 000 zł.
Czy da się jeszcze uratować Ziemię?

Plastik w Rowie Mariańskim? Tak, już tam jest, zanieczyszcza nawet najgłębsze miejsce na ziemi. W 2050 roku będzie go więcej w oceanach niż ryb. Czy da się jeszcze odwrócić proces dewastacji naszej planety? Odpowiedzią może być filozofia zero waste.

Złoty medal w Paryżu dla doktoranta UŁ

"BioKer" to lekkie kruszywo opłaszczone biopolimerem. Związek działa w trzech płaszczyznach. Można dzięki niemu usuwać zanieczyszczenia fosforanowe ze środowiska wodnego, wspomagać wzrost roślin w uprawach bez użycia gleby oraz efektywnie aplikować mikroorganizmy. Na targach wynalazczości w Paryżu złoty medal otrzymał za niego mgr Paweł Jarosiewicz, doktorant Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŁ.