Poezja, Litwa, Miłosz i putinizm – Tomas Venclova i Ellen Hinsey w UŁ

Gdy w USA pytano mnie co to jest Związek Radziecki, odpowiadałem, że to takie Stany Zjednoczone, tylko w pewnym sensie – wspominał poeta, tłumacz i eseista Tomas Venclova podczas spotkania na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Pretekstem do zaproszenia wybitnego twórcy było wydawnictwo „Magnetyczna północ…” – zapis wywiadu, jaki przeprowadziła z poetą amerykańska pisarka Ellen Hinsey.

Spotkanie również miało formę wywiadu – Ellen Hinsey pytała Tomasa Venclovę o wątki zawarte w książce, między innymi o jego ojczyznę i początki twórczości.

Na Litwie jest niezwykle ciekawa literatura, ale mało znana, bo język jest hermetyczny. W litewskiej literaturze dominował trend poszukiwania własnych korzeni, m.in. pogański spadek Litwy. Ja pisałem o sprawach śródziemnomorskich, więc traktowany byłem jako odszczepieniec – mówił T. Venclova.

Poeta opowiadał również o swoim politycznym przebudzeniu, gdy po stłumieniu rewolucji na Węgrzech stał się zażartym antykomunistą. Jak sam określił „miał wówczas ochotę strzelać do komunistów”. W 1975 roku napisał list otwarty do Komunistycznej Partii Litwy, w którym prosił o pozwolenie na wyjazd, gdyż nie widzi dla siebie tutaj miejsca.

To było wariactwo. Groziło to wówczas więzieniem lub szpitalem psychiatrycznym. Ten drugi był gorszy bo można było w ogóle już stamtąd nie wyjść – wspominał poeta.

Udało mu się jednak wyjechać do Stanów Zjednoczonych dzięki Czesławowi Miłoszowi, który zaprosił go na wykłady do Berkeley. Tam Venclova opowiadał między innymi o nieprzestrzeganiu prawa człowieka za Żelazną Kurtyną, za co pozbawiono go obywatelstwa ZSRR.

Byłem niezwykle dumny z tego pozbawienia obywatelstwa, bo znalazłem się w bardzo wąskiej grupie osób takich jak Brodski. Teraz mieszkam gdzie mi się podoba, głównie w USA, ale nigdy nie poczułem się tam jak w domu, tak jak czułem się na Litwie czy w Polsce - mówił Tomas Venclova.

Było też o współczesnej polityce. Poeta określił putinizm jako słabszy od ZSRR, za to niezwykle zaraźliwy. Putinizmem, zdaniem T. Venclovy, zaraziły się już Turcja, Węgry a nawet Stany Zjednoczone pod przewodnictwem D. Trumpa.

Konstytucja to rzecz niezwykle subtelna i trzeba być z nią niezwykle ostrożnym, czego teraz w Polsce nie widzimy – dodał polski wątek do tego etapu swojego wystąpienia.

Podczas spotkania można było posłuchać również fragmentów twórczości Ellen Hinsey i Tomasa Venclovy. Teksty pisarki osobiście odczytywał Jacek Dehnel, który tłumaczy na j język polski dzieła Amerykanki. Tomas Venclova odczytał z kolei dwa swoje wiersze „Starość Tezeusza” i „Starość Mojżesza”. Organizatorem i moderatorem spotkania był prof. Jarosław Płuciennik z Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego.

Redakcja: Centrum Promocji UŁ

E-historia: kierunek dla zabieganych

Osoby pracujące, które nie mają wiele czasu na dojazdy na zajęcia, a są zainteresowane zdobywaniem wiedzy historycznej i nowoczesnymi metodami pracy historyków, mogą skorzystać z najnowszej oferty Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ. Nabór na studia niestacjonarne  E-historia rozpoczyna się 1 sierpnia. Licencjat można zdobyć, w większości, poprzez e-learning.
UŁ na Fotofestiwalu 2018 [VIDEO, AUDIO]

"Ludzka natura" to hasło, pod którym odbyła się tegoroczna edycja Fotofestiwalu. Prezentowane prace, oprócz wartości artystycznej, pokazywały również tragiczną sytuację środowiska naturalnego. Uniwersytet Łódzki, jako partner merytoryczny wydarzenia, zorganizował cykl prelekcji i debat nawiązujących do najbardziej aktualnych zagadnień związanych z przyrodą i jej ochroną. Niektórych wystąpień naszych naukowców wciąż można posłuchać!
Humanistyka pomaga!

Humaniści wspomagają swoją wiedzą innych w wielu dziedzinach, nie tylko w tych kojarzonych z pracą czysto naukową - przekonują założyciele projektu "Humanistyka stosowana dla rozwoju...". Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego tworzą specjalną bazę działań humanistów w sektorach społecznym i gospodarczym.
Chińczycy na UŁ - jedyna taka szkoła letnia w Polsce

140 studentów z Chin przyjechało na Uniwersytet Łódzki, by poznawać Uczelnię, miasto i polską kulturę. Druga szkoła letnia dla obywateli Państwa Środka odbywa się pod hasłem "Understanding Poland: Economy, Society and Science".

International marketing - nowy kierunek w UŁ

Nowy kierunek praktyczny studiów licencjackich w języku angielskim, International Marketing, został stworzony na Wydziale Studiów Międzynarodowych i Politologicznych z myślą o polskich i zagranicznych absolwentach szkół średnich dobrze posługujących się językiem angielskim oraz aspirujących do budowania swoich karier zawodowych w międzynarodowych firmach i organizacjach publicznych.