Nowy kierunek na Wydziale Chemii UŁ

Chemia kosmetyków i farmaceutyków z elementami biznesu łączy w sobie kształcenie typowo chemiczne z przygotowaniem menedżerskim w tej branży gospodarki. Uniwersytet Łódzki konsekwentnie dostosowuje ofertę wybranych kierunków do potrzeb rynku pracy w Polsce.

Studia na kierunku Chemia kosmetyków i farmaceutyków z elementami biznesu przeznaczone są dla studentów, którzy pragną zdobyć wszechstronną i gruntowną wiedzę w zakresie zarówno chemii eksperymentalnej (w tym kosmetyków i farmaceutyków) jak i szeroko pojętej wiedzy ekonomicznej. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie najnowszych, współczesnych osiągnięć podstawowych działów chemii - chemii ogólnej, nieorganicznej, organicznej, fizycznej. Poznają również nowoczesne i klasyczne metody analizy chemicznej oraz syntezy zarówno organicznej jak i nieorganicznej.

Studenci zapoznają się również z metodami i procedurami badawczymi współcześnie stosowanymi w naukach chemicznych i pokrewnych. Zdobywają wiedzę z zakresu chemii farmaceutyków, oraz umiejętność wykorzystania surowców w przemyśle kosmetycznym. Wiedza teoretyczna wspierana jest w trakcie studiów licznymi zajęciami praktycznymi: ćwiczeniami laboratoryjnymi, wizytami w zakładach produkcyjnych, praktykami zawodowymi itp.

Wydział zapewnia nowoczesne laboratoria wyposażone w specjalistyczną aparaturę pomiarową najnowszej generacji, a także dostęp do literatury fachowej z interesujących ich dziedzin (abstraktowe i pełnotekstowe bazy danych, e-czasopisma, e-książki; światowe zasoby wiedzy w postaci elektronicznych czasopism, książek i baz danych; dostęp do e-źródeł).

Program dostarcza szerokiej, rzetelnej i aktualnej wiedzy oraz umiejętności kształtowania postaw przedsiębiorczych, odwołując się do dorobku naukowego i praktycznego szeregu dyscyplin z obszaru kształcenia nauk społecznych w tym, ekonomii, nauk o zarządzaniu, finansów oraz prawa.

Kierunek zapewnia też wiedzę z innych obszarów: gospodarowanie zasobami przedsiębiorstwa (w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi, finansowymi, zarządzania produkcją i usługami czy zarządzania jakością produktu). Student w toku studiów poznaje również narzędzia informatyczne oraz narzędzia ilościowe wykorzystywane w badaniach ekonomicznych służące do rozwiązywania problemów praktyki gospodarczej. Uzyskanie podstawowej wiedzy ekonomicznej w połączeniu z wiedzą i umiejętnościami w zakresie chemii kosmetyków i farmaceutyków pozwolą skutecznie i efektywnie pełnić rolę osoby odpowiedzialnej za świadome zarządzanie procesem kontroli jakości w przedsiębiorstwie.

Redakcja: Centrum Promocji UŁ

UŁ w Empiku - tym razem o chemii w kuchni!

Na czym polega kwaśnienie mleka czy kwaszenie ogórków? Czy gotowanie w mikrofalówce jest zdrowe? Co oznacza tajemnicze „E” w produktach spożywczych? W dniu 3 października (środa) o godz. 18:00 w Manufakturze, w ramach kolejnego spotkania z cyklu „Projekt Wiedza – Uniwersytet Łódzki w Empiku”, dr hab. Agnieszka Boruń czeka na wszystkich zainteresowanych odrobiną magii w… zwykłej kuchni. Zapraszamy, zarówno najmłodszych miłośników nauki, jak i rodziców i wszystkich chętnych na solidną dawkę wiedzy chemicznej przyprawioną humorem!
Prof. Piotr Kaszyński - chemia

Specjalizacja: chemia organiczna, synteza, materiały organiczne, ciekłe kryształy
Prestiżowy grant dla chemików

Prof. Grzegorz Mlostoń z Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego uzyskał grant badawczy Fundacji im. Aleksandra Humboldta w ramach programu ‘Institutspartnerschaft’.
Fragmenty etnograficzne, odc. 5 - Podkowa na szczęście

Słowa obdarzone mocą, gesty, zwyczaje, wierzenia nie tylko fascynują i pobudzają wyobraźnię, ale mogą kształtować rzeczywistość. Wiele z nich, choć wywodzą się one z kultury magicznej, świadczy o sposobach doświadczania i porządkowania świata także przez człowieka współczesnego. W zmienionych kontekstach, funkcjach i formach relikty ludowej magii słowa, praktyk religijnych, rytuałów wciąż dają o sobie znać w naszej codzienności. Wierzymy, że podkowa przynosi szczęście, a „trzynastka” jest pechowa. Na wszelki wypadek nie żegnamy się przez próg, a dla pomyślności trzymamy kciuki. Jesteśmy czujni, bo przecież „licho nie śpi”….