II Dzień Doktoranta w UŁ

21 maja na Wydziale Filologicznym UŁ Uniwersytet Łódzki po raz drugi organizuje specjalny dzień dla osób, które zdecydowały się ciężko pracować na tytuł doktora. Serdecznie zapraszamy wszystkich, którzy rozważają taki krok po skończeniu studiów magisterskich.

Zaczynamy od serii szkoleń prowadzonych między innymi przez Narodowe Centrum Nauki, Centrum Transferu Technologii UŁ i Wojewódzki Urząd Pracy. Zajęcia prowadzone będą od 10:00 do 11:30.

Po nich, o godzinie 12:00, rozpocznie się część oficjalna. Jednym z jej głównych punktów będzie prezentacja Doktorant w świetle Konstytucji dla Nauki. Zaprezentują się również partnerzy Dnia Doktoranta – Narodowe Centrum Nauki i Fundacja Polska Innowacyjna.
Nagrodzeni zostaną doktoranci, którzy najbardziej działali dla dobra Uniwersytetu Łódzkiego.

O 13:00 dyskusja Ścieżki kariery doktorantów, w której udział wezmą Prorektor UŁ ds. studenckich prof. Tomasz Cieślak, Dyrektor Biura Obsługi Inwestora i Współpracy z Zagranicą Urzędu Miasta Łodzi Adam Pustelnik oraz Przewodnicząca Krajowej Rady Doktorantów Ewelina Pabjańczyk-Wlazło.

Dzień Doktoranta zakończy turniej na kręgielni Król Kul w CH Sukcesja o Puchar JM Rektora UŁ.

UŁani do boju! Esport na Uniwersytecie Łódzkim

Uniwersytet Łódzki, w porozumieniu z T-Mobile Ligą Akademicką, stworzył pierwszą w Polsce oficjalną studencką organizację esportową. Zespół, który nazywa się UŁani, otrzyma na wstępie od władz Uczelni wsparcie w postaci własnego miejsca do treningów i rozgrywek oraz łącza internetowego dobrej jakości.
Dodatkowa rekrutacja na UŁ

Uniwersytet Łódzki przyjął w tym roku na stacjonarne studia I stopnia ponad 5400 osób. W porównaniu do poprzedniego roku zmniejszyliśmy nabór na tym etapie o 14%. Na niektóre kierunki wciąż jednak można się dostać.
Niesamowity mural na „Olimpie” - 20 lat programu Erasmus w UŁ

Uniwersytet Łódzki z przyjemnością udostępnia przestrzeń do stworzenia kolejnego dzieła. Na ścianie X Domu Studenta UŁ „Olimp” (ul. Lumumby 12) powstaje mural, który z pewnością odbije się szerokim echem w świecie street art’u. Inicjatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie ESN Polska, które z okazji obchodów 20-lecia programu Erasmus w Polsce oraz swojego istnienia postanowiło stworzyć niebanalny pomnik różnorodności.
UŁ świętuje Urodziny Łodzi

Łódź kończy 595 lat, a Uniwersytet Łódzki, jako młodsza rodzina, nie może przejść obok tego jubileuszu obojętnie! 28 lipca, wspólnie z Fundacją Ulicy Piotrkowskiej, będziemy zapewniali wszystkim chętnym dobrą literaturę i relaks. Będzie można poczytać lub posłuchać fragmentów tekstów czytanych na głos przez nas i naszych gości. A strefa przy skrzyżowaniu Piotrkowskiej z Jaracza to nie wszystkie atrakcje przygotowane przez UŁ…