II Dzień Doktoranta w UŁ

21 maja na Wydziale Filologicznym UŁ Uniwersytet Łódzki po raz drugi organizuje specjalny dzień dla osób, które zdecydowały się ciężko pracować na tytuł doktora. Serdecznie zapraszamy wszystkich, którzy rozważają taki krok po skończeniu studiów magisterskich.

Zaczynamy od serii szkoleń prowadzonych między innymi przez Narodowe Centrum Nauki, Centrum Transferu Technologii UŁ i Wojewódzki Urząd Pracy. Zajęcia prowadzone będą od 10:00 do 11:30.

Po nich, o godzinie 12:00, rozpocznie się część oficjalna. Jednym z jej głównych punktów będzie prezentacja Doktorant w świetle Konstytucji dla Nauki. Zaprezentują się również partnerzy Dnia Doktoranta – Narodowe Centrum Nauki i Fundacja Polska Innowacyjna.
Nagrodzeni zostaną doktoranci, którzy najbardziej działali dla dobra Uniwersytetu Łódzkiego.

O 13:00 dyskusja Ścieżki kariery doktorantów, w której udział wezmą Prorektor UŁ ds. studenckich prof. Tomasz Cieślak, Dyrektor Biura Obsługi Inwestora i Współpracy z Zagranicą Urzędu Miasta Łodzi Adam Pustelnik oraz Przewodnicząca Krajowej Rady Doktorantów Ewelina Pabjańczyk-Wlazło.

Dzień Doktoranta zakończy turniej na kręgielni Król Kul w CH Sukcesja o Puchar JM Rektora UŁ.

Wydarzenia na UŁ 18 - 24.10

Symulacja akcji antyterrorystów, konferencja o starości, Festiwal Kamera Akcja, umowa z PwC czy badania archeologiczne przy al. Anstadta - kolejne dni na UŁ będą pełne ciekawych wydarzeń. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.
Co Gestapo i UB robili przy Anstadta? - badania UŁ

Wywiady z żyjącymi  świadkami oraz prace wykopaliskowe - to część projektu „Dawna siedziba Gestapo i Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego przy al. Anstadta w Łodzi. Interdyscyplinarne badania miejsca”. Mroczną przeszłość łódzkiego budynku zbadają archeolodzy i etnolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego. We wtorek 23 października 2018 r., w siedzibie ŁSSE (Tymienieckiego 22G), podpisane zostanie porozumienie między Uczelnią oraz Instytutem Pamięci Narodowej i Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną.
UŁ i PwC - początek współpracy

22 października (poniedziałek) zainaugurowana zostanie współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą PwC – światowym gigantem doradztwa strategicznego. Umowę ramową podpiszą prof. zw. dr hab. Antoni Różalski, Rektor Uniwersytetu Łódzkiego oraz Adam Krasoń, Prezes Zarządu PwC Polska. Konferencja prasowa, podczas której podpisana zostanie umowa, rozpocznie się o godz. 14:30 w rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Narutowicza 68.
Starość - jak ją oswoić? Konferencja na EkSoc

Kiedy zaczyna się starość? Jak zapobiegać i unikać różnego rodzaju zagrożeniom, które napotkać możemy będąc seniorem? Jak chronić swoje prawa w podeszłym wieku? Między innymi o takich sprawach będą rozmawiać naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego i innych polskich uczelni wyższych podczas konferencji 24 października.