UŁ na „Universia”

fot. www.universiasalamanca.com

UŁ na „Universia”

Prorektor ds. ekonomicznych UŁ, prof. Grzegorz Urbanek, będzie reprezentował Uczelnię podczas czwartego Międzynarodowego Spotkania Rektorów „Universia”. Wydarzenie odbędzie się w dniach 21-22 maja w hiszpańskiej Salamance. Weźmie w nim udział ponad 600 osób – rektorów i nauczycieli akademickich z całego świata, polityków, przedsiębiorców oraz przedstawicieli międzynarodowych instytucji.

Uczestnicy wezmą między innymi udział w dyskusjach panelowych skupionych wokół trzech głównych tematów: „Nauczanie i uczenie się w świecie cyfrowym”, „Badania naukowe: paradygmat pod nadzorem?” oraz „Wkład uczelni wyższych w rozwój społeczny”. W tych dniach Uniwersytet w Salamance będzie też świętował 800-lecie swojego istnienia pod hasłem „Uniwersytet, Społeczeństwo i Przyszłość”. Spotkanie w Salamance poprowadzi Ana Botin, Przewodnicząca Banco Santander i dyrektor programu Universia.

- Uniwersytet Łódzki, jako uczelnia, która mocno stawia na wzmacnianie relacji międzynarodowych i rozwój badawczy, nie mógł być nieobecny na tak ważnym wydarzeniu. Jesteśmy niezwykle dumni, że znajdujemy się w elitarnym gronie uczestników "Universii" i wykorzystamy tę okazję, żeby uczyć się od innych. Dodatkową radością dla mnie będzie obecność w jednym z najstarszych europejskich uniwersytetów - powiedział Prorektor UŁ ds. ekonomicznych prof. Grzegorz Urbanek.

– Zaangażowanie Santander Universidades w organizację Międzynarodowego Spotkania Rektorów w 2018 r. odzwierciedla wkład Banco Santander w rozwój szkolnictwa wyższego, uczelni oraz studentów. Spotkanie w Salamance daje możliwość zacieśnienia współpracy, wymiany wiedzy i doświadczeń oraz uhonorowania osiągnięć środowiska akademickiego. Jest również dobrą okazją do wypracowania wspólnych działań w odpowiedzi na wyzwania stojące przed uczelniami – powiedział Dyrektor programu Santander Universidades, Matías Rodríguez Inciarte.

W Polsce Santander Universidades funkcjonuje od 2011 roku i jest prowadzony przez Bank Zachodni. Jako unikalny program wsparcia szkolnictwa wyższego daje szerokie możliwości wymiany doświadczeń międzynarodowych w sieci zrzeszonych ponad 1000 uczelni na całym świecie, w tym ponad 50 z Polski. – Santander Universidades to program, który realizuje kluczową ideę wspierającą rozwój współczesnego świata: ścisłą współpracę nauki i biznesu.

IV Międzynarodowe Spotkanie Rektorów w Salamance będzie wyjątkową szansą dla przedstawicieli najwyższych władz polskich uczelni do nawiązania nowych i umocnienia istniejących relacji z wiodącymi uczelniami z wielu krajów, które, jesteśmy przekonani, wpłyną na długofalową współpracę i umiędzynarodowienie polskiego środowiska akademickiego – powiedział Arkadiusz Przybył, Przewodniczący Forum Santander Universidades i Członek Zarządu Banku Zachodniego WBK.

Dyskusje prowadzone podczas IV Międzynarodowego Spotkania Rektorów „Universia” będzie można śledzić w mediach społecznościowych lub na oficjalnej stronie poświęconej wydarzeniu: www.universiasalamanca2018.com. W ramach podsumowania wydarzenia zostanie opublikowany „List z Salamanki”, zawierający główne wnioski i propozycje działań w dążeniu do stworzenia uniwersytetu przyszłości oraz realizacji misji uczelni wyższych, tj. wsparcia postępu i rozwoju społecznego.

Podobnie jak poprzednie spotkania w Rio de Janeiro (Brazylia, 2014 r.), Guadalajarze (Meksyk, 2010 r.) i Sewilli (Hiszpania, 2005 r.), IV Międzynarodowe Spotkanie Rektorów „Universia” jest sponsorowane przez Banco Santander, realizujący największe inwestycje w szkolnictwo na świecie (Varkey/UNESCO–Fortune 500 Report). W programie Santander Universidades, który w Polsce prowadzi Bank Zachodni WBK, Grupa Santander współpracuje z ponad 1000 uczelniami w 21 krajach (www.santander.com/universidades) oraz z ponad 1300 uczelniami z Ameryki Łacińskiej w ramach programu Universia (www.universia.net).

Więcej informacji na: https://en.universiasalamanca2018.com/

Redakcja: Centrum Promocji

Universia SalamancaTitle

Universia Salamanca

UŁani do boju! Esport na Uniwersytecie Łódzkim

Uniwersytet Łódzki, w porozumieniu z T-Mobile Ligą Akademicką, stworzył pierwszą w Polsce oficjalną studencką organizację esportową. Zespół, który nazywa się UŁani, otrzyma na wstępie od władz Uczelni wsparcie w postaci własnego miejsca do treningów i rozgrywek oraz łącza internetowego dobrej jakości.
Dodatkowa rekrutacja na UŁ

Uniwersytet Łódzki przyjął w tym roku na stacjonarne studia I stopnia ponad 5400 osób. W porównaniu do poprzedniego roku zmniejszyliśmy nabór na tym etapie o 14%. Na niektóre kierunki wciąż jednak można się dostać.
Niesamowity mural na „Olimpie” - 20 lat programu Erasmus w UŁ

Uniwersytet Łódzki z przyjemnością udostępnia przestrzeń do stworzenia kolejnego dzieła. Na ścianie X Domu Studenta UŁ „Olimp” (ul. Lumumby 12) powstaje mural, który z pewnością odbije się szerokim echem w świecie street art’u. Inicjatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie ESN Polska, które z okazji obchodów 20-lecia programu Erasmus w Polsce oraz swojego istnienia postanowiło stworzyć niebanalny pomnik różnorodności.
UŁ świętuje Urodziny Łodzi

Łódź kończy 595 lat, a Uniwersytet Łódzki, jako młodsza rodzina, nie może przejść obok tego jubileuszu obojętnie! 28 lipca, wspólnie z Fundacją Ulicy Piotrkowskiej, będziemy zapewniali wszystkim chętnym dobrą literaturę i relaks. Będzie można poczytać lub posłuchać fragmentów tekstów czytanych na głos przez nas i naszych gości. A strefa przy skrzyżowaniu Piotrkowskiej z Jaracza to nie wszystkie atrakcje przygotowane przez UŁ…