Doktorat honoris causa UŁ dla prof. Ryszarda Wójcickiego

Senat Uniwersytetu Łódzkiego jednogłośnie zdecydował o przyznaniu tytułu doktora honoris causa profesorowi Ryszardowi Wójcickiemu. Promotorem doktoratu będzie prof. Grzegorz Malinowski z Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ.

Dorobek profesora Ryszarda Wójcickiego ma wymiar światowy i stawia go w gronie najwybitniejszych logików i filozofów nauki. (...) Związki prof. Wójcickiego z ośrodkiem łódzkim są silne i wszechstronne. Tu mieszkał przez wiele lat, do czasu przeniesienia się do Warszawy na początku lat 90-tych ubiegłego wieku. - pisze w swojej recenzji prof. Janusz Czelakowski z Uniwersytetu Opolskiego.

Ryszard Wójcicki jest jednym z najwybitniejszych żyjących filozofów polskich. (...) daleko odbiega od stereotypu polskiego profesora, który otacza się świtą pochlebców i grzeje się w ich cieple. Przeciwnie, zamiast konsumować zaszczyty, swoje dzieła porzucał natychmiast, gdy dochodził do wniosku, że okrzepły na tyle, iż można je przekazać następcom - podkreśla reprezentujący również opolską uczelnię prof. Adam Grobler.

Genialne pomysły i globalne spojrzenie to dwie najważniejsze cechy działań podejmowanych przez Profesora. Nie wszystkie z nich przetrwały próbę czasu, jednak przetrwało ich dostatecznie wiele aby zapewnić profesorowi trwałe miejsce w historii nauki - dodaje prof. Jacek Malinowski z Polskiej Akademii Nauk.

Profesor Ryszard Wójcicki jest wybitnym naukowcem z dziedziny logiki i filozofii. Swoją pracę badawczą prowadził najpierw we Wrocławiu, w roku 1976 przeniósł się do Łodzi, a po upadku PRL zaczął pracę w stolicy. Pod koniec lat 60-tych XX wieku przejął kierownictwo Zespołu Logiki PAN we Wrocławiu i rozpoczął jego dynamiczną rozbudowę. Zreformował i unowocześnił pismo Studia Logica, a także powołał do życia, w 1972 roku, pismo Bulletin oh the Section of Logic.

Jego książki Teorie w nauce. Wstęp do logiki, metodologii i filozofii nauki oraz Wykłady z logiki z elementami teorii wiedzy są do dziś pracami niezwykle cenionymi, nie tylko przez badaczy zajmujących się obszarem filozofii. Jest członkiem korespondentem Polskiej Akademii Umiejętności oraz członkiem komitetu sterującego Międzynarodowej Federacji Towarzystw Filozoficznych. Założył, a także został pierwszym prezesem, Polskie Towarzystwo Logiki i Filozofii Nauki.

redakcja: Centrum Promocji UŁ

UŁani do boju! Esport na Uniwersytecie Łódzkim

Uniwersytet Łódzki, w porozumieniu z T-Mobile Ligą Akademicką, stworzył pierwszą w Polsce oficjalną studencką organizację esportową. Zespół, który nazywa się UŁani, otrzyma na wstępie od władz Uczelni wsparcie w postaci własnego miejsca do treningów i rozgrywek oraz łącza internetowego dobrej jakości.
Dodatkowa rekrutacja na UŁ

Uniwersytet Łódzki przyjął w tym roku na stacjonarne studia I stopnia ponad 5400 osób. W porównaniu do poprzedniego roku zmniejszyliśmy nabór na tym etapie o 14%. Na niektóre kierunki wciąż jednak można się dostać.
Niesamowity mural na „Olimpie” - 20 lat programu Erasmus w UŁ

Uniwersytet Łódzki z przyjemnością udostępnia przestrzeń do stworzenia kolejnego dzieła. Na ścianie X Domu Studenta UŁ „Olimp” (ul. Lumumby 12) powstaje mural, który z pewnością odbije się szerokim echem w świecie street art’u. Inicjatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie ESN Polska, które z okazji obchodów 20-lecia programu Erasmus w Polsce oraz swojego istnienia postanowiło stworzyć niebanalny pomnik różnorodności.
UŁ świętuje Urodziny Łodzi

Łódź kończy 595 lat, a Uniwersytet Łódzki, jako młodsza rodzina, nie może przejść obok tego jubileuszu obojętnie! 28 lipca, wspólnie z Fundacją Ulicy Piotrkowskiej, będziemy zapewniali wszystkim chętnym dobrą literaturę i relaks. Będzie można poczytać lub posłuchać fragmentów tekstów czytanych na głos przez nas i naszych gości. A strefa przy skrzyżowaniu Piotrkowskiej z Jaracza to nie wszystkie atrakcje przygotowane przez UŁ…