Doktorat honoris causa UŁ dla prof. Ryszarda Wójcickiego

Senat Uniwersytetu Łódzkiego jednogłośnie zdecydował o przyznaniu tytułu doktora honoris causa profesorowi Ryszardowi Wójcickiemu. Promotorem doktoratu będzie prof. Grzegorz Malinowski z Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ.

Dorobek profesora Ryszarda Wójcickiego ma wymiar światowy i stawia go w gronie najwybitniejszych logików i filozofów nauki. (...) Związki prof. Wójcickiego z ośrodkiem łódzkim są silne i wszechstronne. Tu mieszkał przez wiele lat, do czasu przeniesienia się do Warszawy na początku lat 90-tych ubiegłego wieku. - pisze w swojej recenzji prof. Janusz Czelakowski z Uniwersytetu Opolskiego.

Ryszard Wójcicki jest jednym z najwybitniejszych żyjących filozofów polskich. (...) daleko odbiega od stereotypu polskiego profesora, który otacza się świtą pochlebców i grzeje się w ich cieple. Przeciwnie, zamiast konsumować zaszczyty, swoje dzieła porzucał natychmiast, gdy dochodził do wniosku, że okrzepły na tyle, iż można je przekazać następcom - podkreśla reprezentujący również opolską uczelnię prof. Adam Grobler.

Genialne pomysły i globalne spojrzenie to dwie najważniejsze cechy działań podejmowanych przez Profesora. Nie wszystkie z nich przetrwały próbę czasu, jednak przetrwało ich dostatecznie wiele aby zapewnić profesorowi trwałe miejsce w historii nauki - dodaje prof. Jacek Malinowski z Polskiej Akademii Nauk.

Profesor Ryszard Wójcicki jest wybitnym naukowcem z dziedziny logiki i filozofii. Swoją pracę badawczą prowadził najpierw we Wrocławiu, w roku 1976 przeniósł się do Łodzi, a po upadku PRL zaczął pracę w stolicy. Pod koniec lat 60-tych XX wieku przejął kierownictwo Zespołu Logiki PAN we Wrocławiu i rozpoczął jego dynamiczną rozbudowę. Zreformował i unowocześnił pismo Studia Logica, a także powołał do życia, w 1972 roku, pismo Bulletin oh the Section of Logic.

Jego książki Teorie w nauce. Wstęp do logiki, metodologii i filozofii nauki oraz Wykłady z logiki z elementami teorii wiedzy są do dziś pracami niezwykle cenionymi, nie tylko przez badaczy zajmujących się obszarem filozofii. Jest członkiem korespondentem Polskiej Akademii Umiejętności oraz członkiem komitetu sterującego Międzynarodowej Federacji Towarzystw Filozoficznych. Założył, a także został pierwszym prezesem, Polskie Towarzystwo Logiki i Filozofii Nauki.

redakcja: Centrum Promocji UŁ

Wydarzenia na UŁ 18 - 24.10

Symulacja akcji antyterrorystów, konferencja o starości, Festiwal Kamera Akcja, umowa z PwC czy badania archeologiczne przy al. Anstadta - kolejne dni na UŁ będą pełne ciekawych wydarzeń. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.
Co Gestapo i UB robili przy Anstadta? - badania UŁ

Wywiady z żyjącymi  świadkami oraz prace wykopaliskowe - to część projektu „Dawna siedziba Gestapo i Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego przy al. Anstadta w Łodzi. Interdyscyplinarne badania miejsca”. Mroczną przeszłość łódzkiego budynku zbadają archeolodzy i etnolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego. We wtorek 23 października 2018 r., w siedzibie ŁSSE (Tymienieckiego 22G), podpisane zostanie porozumienie między Uczelnią oraz Instytutem Pamięci Narodowej i Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną.
UŁ i PwC - początek współpracy

22 października (poniedziałek) zainaugurowana zostanie współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą PwC – światowym gigantem doradztwa strategicznego. Umowę ramową podpiszą prof. zw. dr hab. Antoni Różalski, Rektor Uniwersytetu Łódzkiego oraz Adam Krasoń, Prezes Zarządu PwC Polska. Konferencja prasowa, podczas której podpisana zostanie umowa, rozpocznie się o godz. 14:30 w rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Narutowicza 68.
Starość - jak ją oswoić? Konferencja na EkSoc

Kiedy zaczyna się starość? Jak zapobiegać i unikać różnego rodzaju zagrożeniom, które napotkać możemy będąc seniorem? Jak chronić swoje prawa w podeszłym wieku? Między innymi o takich sprawach będą rozmawiać naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego i innych polskich uczelni wyższych podczas konferencji 24 października.