Doktorat honoris causa UŁ dla prof. Ryszarda Wójcickiego

Senat Uniwersytetu Łódzkiego jednogłośnie zdecydował o przyznaniu tytułu doktora honoris causa profesorowi Ryszardowi Wójcickiemu. Promotorem doktoratu będzie prof. Grzegorz Malinowski z Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ.

Dorobek profesora Ryszarda Wójcickiego ma wymiar światowy i stawia go w gronie najwybitniejszych logików i filozofów nauki. (...) Związki prof. Wójcickiego z ośrodkiem łódzkim są silne i wszechstronne. Tu mieszkał przez wiele lat, do czasu przeniesienia się do Warszawy na początku lat 90-tych ubiegłego wieku. - pisze w swojej recenzji prof. Janusz Czelakowski z Uniwersytetu Opolskiego.

Ryszard Wójcicki jest jednym z najwybitniejszych żyjących filozofów polskich. (...) daleko odbiega od stereotypu polskiego profesora, który otacza się świtą pochlebców i grzeje się w ich cieple. Przeciwnie, zamiast konsumować zaszczyty, swoje dzieła porzucał natychmiast, gdy dochodził do wniosku, że okrzepły na tyle, iż można je przekazać następcom - podkreśla reprezentujący również opolską uczelnię prof. Adam Grobler.

Genialne pomysły i globalne spojrzenie to dwie najważniejsze cechy działań podejmowanych przez Profesora. Nie wszystkie z nich przetrwały próbę czasu, jednak przetrwało ich dostatecznie wiele aby zapewnić profesorowi trwałe miejsce w historii nauki - dodaje prof. Jacek Malinowski z Polskiej Akademii Nauk.

Profesor Ryszard Wójcicki jest wybitnym naukowcem z dziedziny logiki i filozofii. Swoją pracę badawczą prowadził najpierw we Wrocławiu, w roku 1976 przeniósł się do Łodzi, a po upadku PRL zaczął pracę w stolicy. Pod koniec lat 60-tych XX wieku przejął kierownictwo Zespołu Logiki PAN we Wrocławiu i rozpoczął jego dynamiczną rozbudowę. Zreformował i unowocześnił pismo Studia Logica, a także powołał do życia, w 1972 roku, pismo Bulletin oh the Section of Logic.

Jego książki Teorie w nauce. Wstęp do logiki, metodologii i filozofii nauki oraz Wykłady z logiki z elementami teorii wiedzy są do dziś pracami niezwykle cenionymi, nie tylko przez badaczy zajmujących się obszarem filozofii. Jest członkiem korespondentem Polskiej Akademii Umiejętności oraz członkiem komitetu sterującego Międzynarodowej Federacji Towarzystw Filozoficznych. Założył, a także został pierwszym prezesem, Polskie Towarzystwo Logiki i Filozofii Nauki.

redakcja: Centrum Promocji UŁ

Dr Paweł Kowal o Polsce, Ukrainie i UE

Wojna ukraińsko-rosyjska wciąż trwa, a sprawa integracji Ukrainy z Europą Zachodnią wydaje się dużo bardziej odległa niż kilka lat temu... Jeden z najlepszych w Polsce specjalistów od polityki wschodniej, dr Paweł Kowal, opowie podczas wizyty w Uniwersytecie Łódzkim o przyszłości stosunków polsko-ukraińskich i o perspektywach relacji naszych sąsiadów z Unią Europejską.
Biohackathon w UŁ zakończony

Te osoby w przyszłości mogą odpowiadać za przełomowe badania poprawiające jakość naszego życia. W biohackathonach, czyli maratonach zadań z pogranicza biologii i informatyki, uczestniczą najlepsi z najlepszych. Właśnie zakończyły się zawody, których gospodarzem był Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UŁ.
Uniwersyteccy eksperci podzielą się wiedzą w Empiku

Uniwersytet Łódzki rozpoczyna współpracę z siecią salonów EMPIK. W jej ramach realizowany będzie "Projekt Wiedza", czyli cykl spotkań z udziałem uczelnianych ekspertów. W pierwszym z nich będzie można wziąć udział 29 maja o godzinie 18:00 w Manufakturze. Prelekcja inaugurująca serię wykładów skupi się wokół tematu charyzmy i sposobów na jej wyćwiczenie.
Niezwykły dar dla Biblioteki UŁ

Do kolekcji rękopiśmiennej, którą pozostawiła po sobie profesor Ija Lazari-Pawłowska, dołączą m.in. prywatne listy Pani profesor do ks. prof. Helmuta Jurosa.

UŁ świętuje z Uniwersytetem w Giessen

To były wyjątkowe obchody Święta Uniwersytetu Łódzkiego, bo połączyły dwa jubileusze. 73 lata temu powołano do życia największą obecnie łódzką uczelnię, a 40 lat temu UŁ rozpoczął jedną z najbardziej owocnych i trwających do dziś współpracy z Uniwersytetem Justusa Liebiga w Giessen.