Jakie informacje się "sprzedają"? - Wydawnictwo UŁ o nowej książce

fot. Pixabay

Jakie informacje się "sprzedają"? - Wydawnictwo UŁ o nowej książce

"Rozprzestrzenialne media. Jak powstają wartości i znaczenia w usieciowionej kulturze" - to książka o czymś więcej niż tylko o tym, jak technologia zmienia kulturę. Rozwój komunikacji sieciowej, zwłaszcza w połączeniu z praktykami kultury uczestnictwa, oferuje szereg nowych zasobów oraz ułatwia interwencje różnym grupom, które od dawna walczyły, aby ich głos został usłyszany.

Nowe platformy dały sposobność zaistnienia zmianom społecznym, kulturowym, ekonomicznym, prawnym i politycznym, a także okazję do różnorodności i demokratyzacji, o którą warto walczyć.  Warunki uczestnictwa są dostępne na wyciągnięcie ręki. Co się nie rozprzestrzenia – umiera – tak ideę rozprzestrzenialnych mediów ujmują autorzy książki, Henry Jenkins, Sam Ford i Joshua Green. Odwołując się do licznych przykładów, badają, jakie cechy informacji sprawiają, że ludzie chcą ją rozprzestrzeniać, jaką ma to dla nich wartość, a także co sprawia, że po udostępnione treści sięgają inni.

Henry Jenkins jest profesorem komunikacji, dziennikarstwa, sztuki filmowej i edukacji - sam nazywa siebie “aka-fanem”. Termin ten pochodzi od słów academic (naukowiec) i fan. Odnosi się on do uczonego, który jednocześnie jest fanem i odzwierciedla sposób, w jaki jego życie zawodowe łączy świat akademicki i fandomowy. Autor jednej z najchętniej czytanych i cytowanych książek z zakresu nowych mediów Convergance Culture. Twórca Participatory Culture and Learning Lab.

Sam Ford – kierownik strategii cyfrowych w agencji Pepercomm Strategic Comunications. Dziennikarz, nagrodzony przez Kentucky Press Association, pisze dla „BusinessWeek”, „Huffington Post”, „Christian Science Monitor”, „Portfolio” oraz „Chief Marketer”.

Joshua Green – związany z Undercurrent, nowojorską firmą zajmującą się strategiami cyfrowymi. Współautor (z Jean Burgess) książki YouTube: Online Video and Participatory Culture. Autor publikacji na temat telewizji, nowych mediów i kultury partycypacyjnej.

Książkę przetłumaczył dr Michał Wróblewski - afiliowany przy Katedrze Teorii Literatury Wydziału Filologicznego UŁ. Zajmuje się problematyką związaną z komunikacją, nowymi mediami, kulturą popularną i kognitywistyką. Publikował między innymi w „Przestrzeniach Teorii", „Tekstach Drugich“ oraz „Zagadnieniach Rodzajów Literackich” (od 2013 r. redaktor pisma). Autor książki Powieść graficzna. Studium gatunku w perspektywie kognitywistycznej (WUŁ 2016).

Książka jest objęta patronatem medialnym Radia TOK FM

Link do fragmentu książki.

Link do informacji o książce na kanale YouTube WUŁ.

redakcja: Wydawnictwo UŁ

jenkins_okladka (1).jpg

Seria oksfordzka – wiedza dla każdego

Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego przygotowało tłumaczenie najnowszych i najbardziej popularnych tytułów z serii oksfordzkiej „Krótkie Wprowadzenie”. Autorami przekładów są najlepsi tłumacze i wybitni eksperci związani z Uniwersytetem Łódzkim. Specjalnie dla polskich czytelników brytyjscy autorzy przygotowali nowe lub uaktualnione wstępy do poszczególnych książek. Opiekę merytoryczną nad polską edycją serii sprawują naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego: prof. Krystyna Kujawińska Courtney, prof. Ewa Gajewska, prof. Aneta Pawłowska, prof. Jerzy Gajdka, prof. Piotr Stalmaszczyk.
UŁ komentuje: Fake news - były, są i będą

Fake newsy, tak popularne ostatnimi czasy, nie są niczym nowym. Już przed II wojną światową odbiorcy padali ich ofiarami. Czy ta forma komunikacji będzie się rozwijać? Jak chronić się przed nieprawdziwymi informacjami? Komentuje dr Mariusz Woźniakowski z Wydziału Zarządzania UŁ.
Leki i żywność – jak chronić konsumentów?

Farmaceutyki i sektor spożywczy - oba te obszary gospodarki w Polsce, warte miliardy złotych, obciążone są niezwykle dużą liczbą przepisów. Na końcu łańcucha produkcyjnego jesteśmy my – konsumenci. Co robić żeby lepiej nas chronić? Na to pytanie odpowiedzi szukać będzie młoda prawnik z Uniwersytetu Łódzkiego - magister Justyna Nowak.
Zmiany klimatu - anomalie to już norma

Od czasów rozwoju pierwszych cywilizacji nie było tak gwałtownych zmian klimatycznych, jak w ciągu ostatnich 150 lat. Anomalie pogodowe to już w zasadzie norma. Fala upałów i burz, która nawiedziła nasz kontynent – jest kolejnym dowodem, że zmiany klimatyczne są faktem.