Dr Paweł Kowal o Polsce, Ukrainie i UE

Wojna ukraińsko-rosyjska wciąż trwa, a sprawa integracji Ukrainy z Europą Zachodnią wydaje się dużo bardziej odległa niż kilka lat temu... Jeden z najlepszych w Polsce specjalistów od polityki wschodniej, dr Paweł Kowal, opowie podczas wizyty w Uniwersytecie Łódzkim o przyszłości stosunków polsko-ukraińskich i o perspektywach relacji naszych sąsiadów z Unią Europejską.

Dr Paweł Kowal wygłosi swój wykład Przyszłość stosunków Ukrainy
z Polską i Unią Europejską
6 czerwca, w czasie spotkania Absolwentów VIP Uniwersytetu Łódzkiego.

Dr Paweł Kowal jest politologiem, historykiem, publicystą, adiunktem w Instytucie Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk, pracownikiem Kolegium Europejskiego w Natolinie, wykładowcą w Studium Europy Wschodniej UW. Współpracuje z Antioch University w USA, kieruje Radą Naukową Przedstawicielstwa PAN w Kijowie. Jest współtwórcą Muzeum Powstania Warszawskiego i redaktorem naczelnym Warsaw East European Review.

Prowadzi badania i publikuje na tematy transformacji w Europie środkowej i ZSRS oraz polityki wschodniej. Prowadził gościnne wykłady m.in. na Ukrainie, w USA, Kanadzie i Chinach. Felietonista „Rzeczpospolitej”, „Dziennika Polskiego”, „Wprost” i „wSieci Historii”. W latach 2005-2009 był posłem na Sejm RP, 2006-2007 sekretarzem stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych odpowiedzialnym za politykę wschodnią, w latach 2009-2014 posłem do Parlamentu Europejskiego i przewodniczącym delegacji do Komisji Współpracy Parlamentarnej UE-Ukraina. W 2014 roku został uhonorowany Nagrodą im. Giedroycia.

W ramach projektu Absolwent VIP Uniwersytet Łódzki pragnie nawiązać współpracę ze znanymi osobistościami ze świata nauki, sztuki, polityki i biznesu. Uczelnia poprzez dedykowane inicjatywy oraz wydarzenia pragnie zachęcić je do udziału w wyznaczaniu strategicznych kierunków rozwoju UŁ. Jednym z takich wydarzeń są Wykłady Eksperckie i spotkania z wybitnymi osobistościami, podczas których podejmowane są tematy oraz dyskusje związane m.in. z rozwojem Uczelni w kontekście zmian gospodarczych i geopolitycznych na świecie. Dotychczas odbyły się Wykłady Eksperckie m.in. Jarosława Kroca – Prezesa Accenture w Polsce, Konrada Pokutyckiego – Prezesa Zarządu BSH czy dr. Tomasza Orłowskiego – b. Ambasadora RP w Rzymie.

źródło: Centrum Współpracy z Otoczeniem UŁ
redakcja: Centrum Promocji UŁ

Kijów, Ukraina (fot. Pixabay)

Wydarzenia na UŁ 18 - 24.10

Symulacja akcji antyterrorystów, konferencja o starości, Festiwal Kamera Akcja, umowa z PwC czy badania archeologiczne przy al. Anstadta - kolejne dni na UŁ będą pełne ciekawych wydarzeń. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.
Co Gestapo i UB robili przy Anstadta? - badania UŁ

Wywiady z żyjącymi  świadkami oraz prace wykopaliskowe - to część projektu „Dawna siedziba Gestapo i Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego przy al. Anstadta w Łodzi. Interdyscyplinarne badania miejsca”. Mroczną przeszłość łódzkiego budynku zbadają archeolodzy i etnolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego. We wtorek 23 października 2018 r., w siedzibie ŁSSE (Tymienieckiego 22G), podpisane zostanie porozumienie między Uczelnią oraz Instytutem Pamięci Narodowej i Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną.
UŁ i PwC - początek współpracy

22 października (poniedziałek) zainaugurowana zostanie współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą PwC – światowym gigantem doradztwa strategicznego. Umowę ramową podpiszą prof. zw. dr hab. Antoni Różalski, Rektor Uniwersytetu Łódzkiego oraz Adam Krasoń, Prezes Zarządu PwC Polska. Konferencja prasowa, podczas której podpisana zostanie umowa, rozpocznie się o godz. 14:30 w rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Narutowicza 68.
Starość - jak ją oswoić? Konferencja na EkSoc

Kiedy zaczyna się starość? Jak zapobiegać i unikać różnego rodzaju zagrożeniom, które napotkać możemy będąc seniorem? Jak chronić swoje prawa w podeszłym wieku? Między innymi o takich sprawach będą rozmawiać naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego i innych polskich uczelni wyższych podczas konferencji 24 października.