Dr Paweł Kowal o Polsce, Ukrainie i UE

Wojna ukraińsko-rosyjska wciąż trwa, a sprawa integracji Ukrainy z Europą Zachodnią wydaje się dużo bardziej odległa niż kilka lat temu... Jeden z najlepszych w Polsce specjalistów od polityki wschodniej, dr Paweł Kowal, opowie podczas wizyty w Uniwersytecie Łódzkim o przyszłości stosunków polsko-ukraińskich i o perspektywach relacji naszych sąsiadów z Unią Europejską.

Dr Paweł Kowal wygłosi swój wykład Przyszłość stosunków Ukrainy
z Polską i Unią Europejską
6 czerwca, w czasie spotkania Absolwentów VIP Uniwersytetu Łódzkiego.

Dr Paweł Kowal jest politologiem, historykiem, publicystą, adiunktem w Instytucie Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk, pracownikiem Kolegium Europejskiego w Natolinie, wykładowcą w Studium Europy Wschodniej UW. Współpracuje z Antioch University w USA, kieruje Radą Naukową Przedstawicielstwa PAN w Kijowie. Jest współtwórcą Muzeum Powstania Warszawskiego i redaktorem naczelnym Warsaw East European Review.

Prowadzi badania i publikuje na tematy transformacji w Europie środkowej i ZSRS oraz polityki wschodniej. Prowadził gościnne wykłady m.in. na Ukrainie, w USA, Kanadzie i Chinach. Felietonista „Rzeczpospolitej”, „Dziennika Polskiego”, „Wprost” i „wSieci Historii”. W latach 2005-2009 był posłem na Sejm RP, 2006-2007 sekretarzem stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych odpowiedzialnym za politykę wschodnią, w latach 2009-2014 posłem do Parlamentu Europejskiego i przewodniczącym delegacji do Komisji Współpracy Parlamentarnej UE-Ukraina. W 2014 roku został uhonorowany Nagrodą im. Giedroycia.

W ramach projektu Absolwent VIP Uniwersytet Łódzki pragnie nawiązać współpracę ze znanymi osobistościami ze świata nauki, sztuki, polityki i biznesu. Uczelnia poprzez dedykowane inicjatywy oraz wydarzenia pragnie zachęcić je do udziału w wyznaczaniu strategicznych kierunków rozwoju UŁ. Jednym z takich wydarzeń są Wykłady Eksperckie i spotkania z wybitnymi osobistościami, podczas których podejmowane są tematy oraz dyskusje związane m.in. z rozwojem Uczelni w kontekście zmian gospodarczych i geopolitycznych na świecie. Dotychczas odbyły się Wykłady Eksperckie m.in. Jarosława Kroca – Prezesa Accenture w Polsce, Konrada Pokutyckiego – Prezesa Zarządu BSH czy dr. Tomasza Orłowskiego – b. Ambasadora RP w Rzymie.

źródło: Centrum Współpracy z Otoczeniem UŁ
redakcja: Centrum Promocji UŁ

Kijów, Ukraina (fot. Pixabay)

Mentoring VIP - podsumowanie V edycji

"Najcenniejsza rzecz w tym programie? Usłyszeć od opiekuna: nadajesz się, masz talent." - przyznaje jedna z uczestniczek Mentoringu VIP. Program wymyślony przez Uniwersytet Łódzki pomaga najzdolniejszym studentom odnaleźć właściwą drogę zawodową, zdobyć cenne doświadczenie, uniknąć niektórych błędów. 27 czerwca o 14:00 w Pałacu Biedermanna oficjalne zakończenie piątej edycji.
XIV Summer School: UŁ promuje Polskę na świecie

25 czerwca 2018 r., o godzinie 10:00, w Pałacu Biedermanna, odbędzie się oficjalna inauguracja Szkoły Letniej "European Union Challenges: the New Context of Unity and Diversity". Poza studentami z Brazylii, Ekwadoru, Meksyku, Ukrainy, Rosji do Łodzi zawitają również profesorowie towarzyszący studentom oraz dodatkowo profesorowie z Turcji oraz USA. Nie zabraknie także ambasadorów wizytujących państw,  władz miasta i władz uniwersyteckich.
UŁ stawia na badania młodych naukowców

22 i 23 czerwca – studenci i doktoranci z całej Polski spotkają się na Wydziale Filologicznym UŁ, gdzie odbędzie się I Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa z cyklu Badania Młodych Naukowców pod hasłem „Wiedza – Inspiracja – Pasja”. Młodzi ludzie będą mogli zaprezentować swoje prace naukowe z zakresu nauk humanistycznych, społecznych, ścisłych, przyrodniczych oraz leśnych.
UŁ partnerem Festiwalu See Bloggers

Uniwersytet Łódzki został partnerem największego w Polsce Festiwalu dla twórców internetowych – See Bloggers.

UŁ na X Kongresie Kobiet

Zmiany w edukacji, obrona praw obywatelskich, walka o środowisko – między innymi o tych sprawach rozmawiać będą uczestniczki i uczestnicy X Kongresu Kobiet. Jubileuszowy Kongres organizowany jest w Łodzi, w Hali Expo. Dziś na Wydziale Studiów Międzynarodowych i Politologicznych UŁ obradowała Rada Programowa Kongresu na czele z Profesor Magdaleną Środą.