Oczyszczenie wód Arturówka najlepszym projektem w UE!

fot. UMŁ

Oczyszczenie wód Arturówka najlepszym projektem w UE!

Naukowcy z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego otrzymali najwyższe wyróżnienie Komisji Europejskiej, nagrodę "Best of the Best", za oczyszczenie zbiorników w łódzkim Arturówku. W konkursie brało udział ponad 60 zespołów badawczych z Europy.

Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego zbudowali specjalne instalacje, które efektywnie usuwały zanieczyszczenia wody. W przeszłości próbowano usuwać zanieczyszczenia bezpośrednio z dna zbiorników, jednak metoda ta okazała się mało skuteczna. Dzięki projektowi EH-REK w krótkim czasie udało się znacznie poprawić jakość wód w górnej zlewni rzeki Bzury, w której skład wchodzą zbiorniki Arturówka.

Budowa instalacji poprzedzona została analizą szans i zagrożeń, a także koncepcją techniczną, z uwzględnieniem warunków środowiskowych. Oprócz samej budowy instalacji w ramach projektu przeprowadzono szkolenia z zarządzania zasobami wodnymi na terenach miejskich, z których skorzystały jednostki samorządowe.

Naukowcy z Katedry Ekologii Stosowanej WBiOŚ już wcześniej znaleźli się w prestiżowym gronie "Best LIFE Projects", teraz ich działanie uznano za najlepsze na Starym Kontynencie w kategorii "środowisko".

- Podstawy ekohydrologii sformułowano na Uniwersytecie Łódzkim. Jest to nauka integrująca wiedzę ekologiczną i hydrologiczną, co umożliwia nie tylko dogłębne zrozumienie procesów zachodzących w środowisku, ale opracowanie nowych metod poprawy stanu środowiska obecnie nazywanych Biotechnologiami Ekologicznymi. Istotą tych innowacyjnych metod jest wykorzystanie własności ekosystemów jako narzędzia do poprawy stanu środowiska i budowania zrównoważonego rozwoju. Pierwsze prototypowe rozwiązania biotechnologii ekologicznych wykorzystujące sekwencyjne systemy sedymentacyjno-biofiltracyjne (SSSB) skonstruowano w stacji terenowej Uniwersytetu Łódzkiego w Treście nad Zalewem Sulejowskim w latach 90 - mówi prof. Maciej Zalewski, kierownik Katedry Ekologii Stosowanej WBiOŚ UŁ.

Koordynatorem projektu jest profesor Maciej Zalewski, kierownikiem natomiast jest dr Tomasz Jurczak (z tej samej jednostki naukowej UŁ). Projekt EH-REK pn: „Ekohydrologiczna rekultywacja zbiorników rekreacyjnych „Arturówek” (Łódź) jako modelowe podejście do rekultywacji zbiorników miejskich” realizowany był w latach 2010-2016. Jego beneficjentami byli również Miasto Łódź oraz Łódzka Spółka Infrastrukturalna Sp. z o.o. Finansowany był przez Komisję Europejską oraz Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

dr Tomasz Jurczak i prof. Maciej Zalewski (WBiOŚ UŁ) odbierają nagrodę podczas „2018 EU Green Week” (fot. KE)

źródło: http://ec.europa.eu/environment/life/news/newsarchive2018/may/index.htm#awards18
redakcja: Centrum Promocji

UŁ z Katedrą UNESCO

Wiedza biologów UŁ od lat przyczynia się do bardziej zrównoważonego zarządzania zasobami wodnymi. Stąd kolejny sukces ekohydrologów z Łodzi – Katedra Ekologii Stosowanej Uniwersytetu Łódzkiego uzyskała status Katedry UNESCO (ang. Chair of UNESCO). Jest to wyjątkowe wyróżnienie na arenie międzynarodowej i ogromny zaszczyt dla naszej uczelni. W Polsce jest zaledwie 10 takich katedr.
Praca magisterska absolwentki WPiA UŁ z nagrodą MSZ

Anna Grabarczyk otrzymała najwyższą możliwą nagrodę Ministra Spraw Zagranicznych w 29. edycji konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu współczesnych stosunków międzynarodowych. Pisała o prawach człowieka oraz europejskim i polskim sądownictwie. Praca napisana została pod kierunkiem dr hab. Joanny Połatyńskiej.
Student UŁ zbada jak działał stalinowski uniwersytet

Nowo powstałe lub odradzające się po II wojnie światowej uczelnie polskie - w wizji Józefa Stalina - miały być ośrodkami, gdzie ideologia marksistowska, mocno wspierana przez środowisko akademickie, będzie się szybko rozwijać. Jak ten eksperyment się udał? Sprawdzi to student Uniwersytetu Łódzkiego Piotr Budzyński, który otrzymał na swoje badania Diamentowy Grant Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Nowe hasło encyklopedyczne z pasji do kobiet

Kamila Żukowska została autorem hasła encyklopedycznego poświęconego poetce Konstancji Benisławskiej w Literary Encyclopedia – międzynarodowej encyklopedii zawierającej hasła z zakresu literatury: https://www.litencyc.com/.