UŁ komentuje: Sprawa tamy we Włocławku

Decyzja o otwarciu tamy we Włocławku była z punktu widzenia tamtejszej przyrody katastrofą - mówią ornitolodzy.

Wody Polskie zdecydowały o otwarciu tamy we Włocławku i podniesieniu tym samym poziomu Wisły o metr. Decyzja została podjęta, żeby jedna z barek mogła popłynąć dalej do Gdańska. Ekolodzy i naukowcy mówią o tragedii ptaków, które były w środku sezonu lęgowego.

- Rybitwy osiedliły się tam naturalnie, a to nie takie oczywiste. Od lat dbamy o to, by ten gatunek ptaków rozmnażał się nad zbiornikiem Jeziorsko - mówi dr hab. Radosław Włodarczyk z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŁ.

Ornitolog wyjaśnia, że zniszczono gniazda ptaków wodno-błotnych od Włocławka do Gdańska. To gatunki chronione nie tylko w Polsce, ale również w całej Unii Europejskiej. Dla jednego kursu barki wszystkie gniazda i jaja znalazły się pod wodą.

redakcja: Centrum Promocji UŁ

UŁ komentuje: Brytyjski system edukacji

Dzieci prezesów międzynarodowych korporacji, menedżerów, żołnierzy. Obcokrajowcy, ale coraz częściej również Polacy, którzy wybierają dla swoich dzieci drogę do matury międzynarodowej. 26 narodowości codziennie spotyka się w jednym budynku. British International School of the University of Łódź, która istnieje już 5 lat, jest wyjątkowym miejscem na mapie Łodzi. Brytyjski system edukacji stawia na samodzielność i zaangażowanie uczniów w realizowane projekty.
UŁ komentuje: Kupalnocka i noc świętojańska

Najkrótsza noc w roku (21-22 czerwca) traktowana była przez naszych bacznie obserwujących wędrówkę słońca po niebie przodków jako moment gdy złe moce związane z zimnem i ciemnością, a odpowiedzialne za martwotę natury, są w wyraźnej defensywie.
UŁ komentuje: Przyrost naturalny najwyższy od 20 lat

W 2017 roku liczba urodzeń w Polsce przekroczyła 400 tysięcy i to w niesprzyjających warunkach zmniejszania się populacji kobiet w wieku rozrodczym. Dzięki temu współczynnik dzietności osiągnął wartość – najwyższą od 20 lat – równą 1,45. O tym, czy sukces należy przypisywać programowi Rodzina 500+ i poprawie sytuacji na rynku pracy, pisze prof. Piotr Szukalski.
UŁ komentuje: Uberyzacja biznesu

Zaczęło się od UBERa, a przerodziło w szeroki model gospodarczy. Uberyzacja to mechanizm, w którym firmy wykorzystujące platformy internetowe dostarczają klientom produktów i usług już w momencie zgłoszenia ich przez klienta. Nie wszystkie jednak aspekty tego systemu są korzystne, zarówno dla odbiorców jak i usługodawców.

UŁ komentuje: Uberyzacja biznesu