Ustawa 2.0 - naukowcy zapraszają do rozmów

Ostatnie wydarzenia na Uniwersytecie Warszawskim pokazują, że wątpliwości i kontrowersje wokół projektu ustawy o szkolnictwie wyższym wciąż istnieją. W Łodzi dyskusję na ten temat chcą podjąć socjologowie z UŁ. Rozmawiać będą o szansach i zagrożeniach jakie stwarza nowe prawo. Zaproszeni przez nich goście to osoby w różny sposób zaangażowane w debatę publiczną wokół Ustawy.

5 czerwca rozpoczęło się posiedzenie Sejmu RP, podczas którego procedowana jest nowa ustawa „Prawo o Szkolnictwie Wyższym i Nauce” (zwana także Ustawą 2.0 lub Konstytucją dla Nauki). Mimo, że prace nad ustawą trwają ponad dwa lata, a liderzy obozu rządzącego zadeklarowali dla niej poparcie, jej ostateczny kształt jest wciąż niepewny. Środowisko akademickie w kwestii poparcia kluczowych zapisów nowego prawa jest zapewne podzielone, dla większości kadry jednak problemem jest zarówno przedłużający się stan niepewności co do kształtu ustawy i jej najważniejszych treści, jak i trybu wprowadzania przez poszczególne uczelnie tych zmian, które wydają się przesądzone.

Wprowadzenie do dyskusji wygłosi Agnieszka Dziedziczak-Foltyn, dr socjologii, badaczka polityki edukacyjnej i szkolnictwa wyższego w Polsce z Uniwersytetu Łódzkiego autorka książki: „Reforma szkolnictwa wyższego w debacie publicznej. Bilans dyskusji o uniwersytetach 1990-2015” (2017), autorka ekspertyzy w sprawie Ustawy 2.0 przygotowanej dla Polskiego Towarzystwa Socjologicznego:

(więcej informacji: http://instytutsocjologii.uni.lodz.pl/pracownicy/dziedziczak-foltyn-agnieszka/)

Pozostali paneliści/panelistki:

Monika Kostera, profesor zwyczajna nauk ekonomicznych i nauk humanistycznych, pracowniczka Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Uniwersytetu Linneusza w Szwecji, pracowała także na brytyjskich uniwersytetach w Durham, Leeds i Bradford, więcej informacji: http://www.isp.uj.edu.pl/monika-kostera i https://lnu.se/en/staff/monika.kostera/.

Monika Helak, socjolożka związana z Uniwersytetem Warszawskim, wiceprzewodnicząca Komitetu Kryzysowego Humanistyki Polskiej, organizacji krytycznej wobec Ustawy 2.0, uczestnicząca w dyskusjach i konsultacjach oraz procesie legislacyjnym od początku prac nad nowym prawem, autorka analiz dotyczących polskiego szkolnictwa wyższego (publikowanych m.in. tu: http://www.watchdog.edu.pl/).

Tomasz Majewski, dr hab. kulturoznawstwa, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Kulturoznawczego, inicjator działań sprzeciwiających się wykreśleniu kulturoznawstwa z listy dyscyplin naukowych planowanego w projekcie nowej ustawy o szkolnictwie wyższym, więcej informacji: http://www.antropologia.polonistyka.uj.edu.pl/katedra/pracownicy/dr-hab.-prof.-uj-tomasz-majewski.

Prowadzenie: Karolina Dobosz i Magdalena Rek-Woźniak (Instytut Socjologii UŁ).

Z projektem ustawy można zapoznać się tutaj:

Lista poprawek oraz informacja przebiegu procesu legislacyjnego dostępna jest tutaj: http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/druk.xsp?nr=2446

Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny, czwartek, 7 czerwca 2018 roku, o godzinie 17:30, w sali C-140 (sala Rady Wydziału). Spotkanie ma charakter otwarty. Serdecznie zapraszamy!

źródło: Dr Wojciech Woźniak, Katedra Socjologii Struktur i Zmian Społecznych
redakcja: Centrum Promocji UŁ

Rektorzy polskich uniwersytetów o Ustawie 2.0

W najbliższy piątek Uniwersytet Łódzki będzie gospodarzem Konferencji Rektorów Uniwersytetów Publicznych (KRUP). Tematem przewodnim będzie projekt nowelizacji ustawy o szkolnictwie wyższym i uczelniach. Projekt został już przyjęty przez Radę Ministrów, przed nim etap parlamentarny.
Wydarzenia na UŁ 18 - 24.10

Symulacja akcji antyterrorystów, konferencja o starości, Festiwal Kamera Akcja, umowa z PwC czy badania archeologiczne przy al. Anstadta - kolejne dni na UŁ będą pełne ciekawych wydarzeń. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.
Co Gestapo i UB robili przy Anstadta? - badania UŁ

Wywiady z żyjącymi  świadkami oraz prace wykopaliskowe - to część projektu „Dawna siedziba Gestapo i Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego przy al. Anstadta w Łodzi. Interdyscyplinarne badania miejsca”. Mroczną przeszłość łódzkiego budynku zbadają archeolodzy i etnolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego. We wtorek 23 października 2018 r., w siedzibie ŁSSE (Tymienieckiego 22G), podpisane zostanie porozumienie między Uczelnią oraz Instytutem Pamięci Narodowej i Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną.
UŁ i PwC - początek współpracy

22 października (poniedziałek) zainaugurowana zostanie współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą PwC – światowym gigantem doradztwa strategicznego. Umowę ramową podpiszą prof. zw. dr hab. Antoni Różalski, Rektor Uniwersytetu Łódzkiego oraz Adam Krasoń, Prezes Zarządu PwC Polska. Konferencja prasowa, podczas której podpisana zostanie umowa, rozpocznie się o godz. 14:30 w rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Narutowicza 68.