Wspólnie projektujemy wirtualną rzeczywistość - uroczyste otwarcie pracowni komputerowej WFiIS sponsorowanej przez ABB w Polsce

fot. Pixabay

Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej Uniwersytetu Łódzkiego podpisał porozumienie o współpracy z firmą ABB w Polsce – wiodącym liderem technologii cyfrowych dedykowanych dla przemysłu. Sfinansowanie pracowni komputerowej jak i realizacja spotu promującego Łódź w technologiach Virtual Reality oraz Augmented Reality to jedne z wielu aspektów współpracy pomiędzy Uniwersytetem a firmą ABB.

Otwarcie nowej pracowni komputerowej, sponsorowanej przez ABB, stworzy młodzieży studiującej na WFiIS sprzyjające warunki do nauki, uwzględniające potrzeby nowoczesnego przemysłu oraz prowadzenie innowacyjnych badań naukowych i prac badawczo-rozwojowych. Na jej wyposażeniu znajdzie się m.in. 16 komputerów, dron, kamery do kręcenia filmów w technologii 360 stopni, zestaw VR i aparat fotograficzny. Inwestycja jest warta ok. 50 tys. zł, które przekazał partner WFiIS – firma ABB.

Podpisane porozumienie poszerza istniejącą już współpracę, która trwa od kilku lat pomiędzy Wydziałem, a firmą ABB tworząc szerokie pole do współdziałania w wielu obszarach. Owocem współpracy jest m.in. wspomniane powyżej otwarcie pracowni komputerowej oraz rozstrzygnięty konkurs pn. „PROMO – UĆ” na napisanie scenariusza filmu promującego Miasto Łódź. Scenariusz ukazuje Łódź jako miasto rozwijające się w dynamiczny sposób w oparciu o innowacje i przemysł.

Laureatem konkursu został student z Wydziału Stosunków Międzynarodowych i Politologicznych UŁ. Napisał scenariusz, w którym poruszył wątki dotyczące zarówno Łodzi akademickiej (na przykładzie UŁ), jak i Łodzi przemysłowej/informatycznej (na przykładzie firmy ABB). Film nakręci Studenckie Koło Naukowe Artefakty przy użyciu sprzętów przekazanych Wydziałowi przez firmę ABB.

ABB jako lider innowacji i technologii wspiera szkolnictwo wyższe oraz zdolnych studentów, tak aby mogli realizować i rozwijać swoje umiejętności techniczne, projektować i wdrażać swoje pomysły. Jednym z fundamentów polityki społecznego zaangażowania prowadzonej przez ABB, jest wspieranie szkolnictwa wyższego oraz badań naukowych.

ABB zostało uznane za jedną z najbardziej innowacyjnych firm w Polsce. Nowatorskie rozwiązania, wpływają na zwiększenie wydajności oraz poprawę jakości wyrobów firmy. Łódzkie fabryki ABB to największe centrum produkcyjne spółki w naszym kraju. Jest też jednym z największych na świecie i najważniejszych producentów transformatorów dystrybucyjnych, mocy oraz elementów izolacyjnych do transformatorów mocy. Produkty z łódzkiej fabryki trafiają na rynki kilkudziesięciu krajów świata, a kadra inżynieryjno-techniczna stanowi elitę w swoim zawodzie.

18 czerwca (poniedziałek), godz. 11:00 Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej UŁ, sala 233 A, ul. Pomorska 149/153.

Agenda_otwarcia_pracowni_komputerowej_ABB (1).DOC

doc | 335 KB

Wydarzenia na UŁ 18 - 24.10

Symulacja akcji antyterrorystów, konferencja o starości, Festiwal Kamera Akcja, umowa z PwC czy badania archeologiczne przy al. Anstadta - kolejne dni na UŁ będą pełne ciekawych wydarzeń. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.
Co Gestapo i UB robili przy Anstadta? - badania UŁ

Wywiady z żyjącymi  świadkami oraz prace wykopaliskowe - to część projektu „Dawna siedziba Gestapo i Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego przy al. Anstadta w Łodzi. Interdyscyplinarne badania miejsca”. Mroczną przeszłość łódzkiego budynku zbadają archeolodzy i etnolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego. We wtorek 23 października 2018 r., w siedzibie ŁSSE (Tymienieckiego 22G), podpisane zostanie porozumienie między Uczelnią oraz Instytutem Pamięci Narodowej i Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną.
UŁ i PwC - początek współpracy

22 października (poniedziałek) zainaugurowana zostanie współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą PwC – światowym gigantem doradztwa strategicznego. Umowę ramową podpiszą prof. zw. dr hab. Antoni Różalski, Rektor Uniwersytetu Łódzkiego oraz Adam Krasoń, Prezes Zarządu PwC Polska. Konferencja prasowa, podczas której podpisana zostanie umowa, rozpocznie się o godz. 14:30 w rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Narutowicza 68.
Starość - jak ją oswoić? Konferencja na EkSoc

Kiedy zaczyna się starość? Jak zapobiegać i unikać różnego rodzaju zagrożeniom, które napotkać możemy będąc seniorem? Jak chronić swoje prawa w podeszłym wieku? Między innymi o takich sprawach będą rozmawiać naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego i innych polskich uczelni wyższych podczas konferencji 24 października.