XIV Summer School: UŁ promuje Polskę na świecie

Ostatnia inauguracja Summer School w ŁARR (fot. Maciej Andrzejewski, UŁ)

XIV Summer School: UŁ promuje Polskę na świecie

25 czerwca 2018 r., o godzinie 10:00, w Pałacu Biedermanna, odbędzie się oficjalna inauguracja Szkoły Letniej "European Union Challenges: the New Context of Unity and Diversity". Poza studentami z Brazylii, Ekwadoru, Meksyku, Ukrainy, Rosji do Łodzi zawitają również profesorowie towarzyszący studentom oraz dodatkowo profesorowie z Turcji oraz USA. Nie zabraknie także ambasadorów wizytujących państw,  władz miasta i władz uniwersyteckich.

Szkoła Letniej potrwa do 7 lipca, podejmowane będą na niej rozważania na temat wyzwań społeczno-gospodarczych, jakie stoją przed krajami Unii Europejskiej. Zostaną również wyjaśnione zagadnienia dotyczące wzajemnych relacji pomiędzy Unią, a innymi państwami. Celem seminarium jest umożliwienie młodym ludziom z różnych krajów nawiązanie kontaktów i współpracy oraz dyskusji na temat kulturowych, społecznych oraz ekonomicznych aspektów związanych z procesami globalizacji i integracji europejskiej.

Wykłady i debaty naukowe pozwalają przybliżyć zagranicznym gościom zagadnienia związane z przemianami współczesnego społeczeństwa polskiego. Organizacja międzynarodowego seminarium jest również formą promocji Polski i polskiej kultury, a także Łodzi jako miasta rozwijającego się, o dużym potencjale naukowym, kulturowym i gospodarczym. Program Szkoły Letniej zakłada realizację zajęć dydaktycznych, w tym zajęć terenowych  oraz organizację wycieczek po Łodzi i regionie łódzkim, warsztatów kulturalnych, spotkań integracyjnych.

Wysoki poziom zajęć (wykłady, debaty, warsztaty) i ich interdyscyplinarny charakter gwarantuje odpowiednio dobrana kadra naukowo-dydaktyczna UŁ i uczelni partnerskich. Na zakończenie seminarium studenci otrzymują certyfikat potwierdzający zaliczenie zajęć i uzyskanie 6 ECTS. Projektem zarządza zespół pracowników Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ. W realizację zadań zaangażowani są również doktoranci i studenci UŁ, odpowiedzialni za przygotowanie zajęć kulturalnych, sportowych i integracyjnych. Jest to wyjątkowa inicjatywa podjęta przez Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny UŁ i – jak dotąd – jedyna taka w Łodzi. Jej historia sięga 2004 roku, kiedy to władze Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ i Facultades Metropolitanas Unidas w Sao Paulo zawarły porozumienie dotyczące utworzenia Polsko-Brazylijskiej Szkoły Letniej. Dwa lata później Szkoła została rozszerzona o Universidad SEK z Quito. W następnych latach włączały się do współpracy kolejne uczelnie.

Uczestnikami Szkoły byli studenci między innymi z Brazylii, Ekwadoru, Meksyku, Argentyny, Chile, Japonii, Chin, Rosji, Ukrainy, Kazachstanu, Białorusi, Węgier, Litwy, Hiszpanii, Turcji i Włoch. Na przestrzeni 13 lat gościliśmy ponad 670 osób.

Współpraca z Uniwersytetem Facultades Metropolitanas Unidas w Sao Paulo, Universidad Internacional SEK w Quito, Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires w Olavarii, Universidad Autonoma del Estado de Mexico w Toluce oraz Uniwersytetem w Iwanowie ma charakter stały, dzięki czemu studenci Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ wyjeżdżają na podobne seminaria organizowane przez naszych zagranicznych partnerów. Jak do tej pory skorzystało z tej możliwości blisko 400 studentów EkSocu.

źródło: Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny UŁ
redakcja: Centrum Promocji UŁ

Odmieniona "piątka" - V DS po remoncie zaprasza studentów!

Nowy wygląd na zewnątrz i wewnątrz. Bardziej funkcjonalne pokoje i podwyższony standard. To odmienione oblicze V Domu Studenta na osiedlu im. P. Lumumby. W akademiku wciąż są wolne miejsca, można się zapisywać!
Nagroda im. Kotarbińskiego - znamy nominowane książki!

Kapituła Konkursu im. prof. T. Kotarbińskiego wybrała pięć książek, które powalczą o tytuł najlepszego dzieła z zakresu nauk humanistycznych. To czwarta edycja ogólnopolskiego konkursu organizowanego przez Uniwersytet Łódzki. Wielki finał 25 listopada w Filharmonii Łódzkiej. Muzyczną gwiazdą wieczoru będzie Anna Maria Jopek.
Jak walczyć ze smogiem? - UŁ na Kongresie Biogospodarki

Tematem smogu w okresie jesienno-zimowym żyje cała Polska. W wielu miastach przekroczenia szkodliwych pyłów są na tyle duże, że ich władze muszą ratować się np. wprowadzaniem bezpłatnej komunikacji. Bardzo duże problemy mają m.in. Kraków, Warszawa czy Rybnik. Łódź również toczy walkę z trującymi substancjami w powietrzu. Podczas Międzynarodowego Kongresu Biogospodarki w Łodzi, między innymi eksperci z Uniwersytetu Łódzkiego będą doradzać jak skutecznie likwidować problem smogu. Zapraszamy serdecznie na godzinę 14:00, w najbliższy poniedziałek, do Hotelu Ambasador Premium (ul. Kilińskiego 145).
Bomba w Rektoracie! - ćwiczenia służb na UŁ

W Rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego ktoś podłożył ładunek wybuchowy, zarządzona jest ewakuacja pracowników, a służby przystępują do działania. Na razie to na szczęście tylko jeden z elementów ćwiczeń, ale lepiej być na takie sytuacje gotowym, nie tylko w miejscu pracy.