XIV Summer School: UŁ promuje Polskę na świecie

Ostatnia inauguracja Summer School w ŁARR (fot. Maciej Andrzejewski, UŁ)

XIV Summer School: UŁ promuje Polskę na świecie

25 czerwca 2018 r., o godzinie 10:00, w Pałacu Biedermanna, odbędzie się oficjalna inauguracja Szkoły Letniej "European Union Challenges: the New Context of Unity and Diversity". Poza studentami z Brazylii, Ekwadoru, Meksyku, Ukrainy, Rosji do Łodzi zawitają również profesorowie towarzyszący studentom oraz dodatkowo profesorowie z Turcji oraz USA. Nie zabraknie także ambasadorów wizytujących państw,  władz miasta i władz uniwersyteckich.

Szkoła Letniej potrwa do 7 lipca, podejmowane będą na niej rozważania na temat wyzwań społeczno-gospodarczych, jakie stoją przed krajami Unii Europejskiej. Zostaną również wyjaśnione zagadnienia dotyczące wzajemnych relacji pomiędzy Unią, a innymi państwami. Celem seminarium jest umożliwienie młodym ludziom z różnych krajów nawiązanie kontaktów i współpracy oraz dyskusji na temat kulturowych, społecznych oraz ekonomicznych aspektów związanych z procesami globalizacji i integracji europejskiej.

Wykłady i debaty naukowe pozwalają przybliżyć zagranicznym gościom zagadnienia związane z przemianami współczesnego społeczeństwa polskiego. Organizacja międzynarodowego seminarium jest również formą promocji Polski i polskiej kultury, a także Łodzi jako miasta rozwijającego się, o dużym potencjale naukowym, kulturowym i gospodarczym. Program Szkoły Letniej zakłada realizację zajęć dydaktycznych, w tym zajęć terenowych  oraz organizację wycieczek po Łodzi i regionie łódzkim, warsztatów kulturalnych, spotkań integracyjnych.

Wysoki poziom zajęć (wykłady, debaty, warsztaty) i ich interdyscyplinarny charakter gwarantuje odpowiednio dobrana kadra naukowo-dydaktyczna UŁ i uczelni partnerskich. Na zakończenie seminarium studenci otrzymują certyfikat potwierdzający zaliczenie zajęć i uzyskanie 6 ECTS. Projektem zarządza zespół pracowników Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ. W realizację zadań zaangażowani są również doktoranci i studenci UŁ, odpowiedzialni za przygotowanie zajęć kulturalnych, sportowych i integracyjnych. Jest to wyjątkowa inicjatywa podjęta przez Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny UŁ i – jak dotąd – jedyna taka w Łodzi. Jej historia sięga 2004 roku, kiedy to władze Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ i Facultades Metropolitanas Unidas w Sao Paulo zawarły porozumienie dotyczące utworzenia Polsko-Brazylijskiej Szkoły Letniej. Dwa lata później Szkoła została rozszerzona o Universidad SEK z Quito. W następnych latach włączały się do współpracy kolejne uczelnie.

Uczestnikami Szkoły byli studenci między innymi z Brazylii, Ekwadoru, Meksyku, Argentyny, Chile, Japonii, Chin, Rosji, Ukrainy, Kazachstanu, Białorusi, Węgier, Litwy, Hiszpanii, Turcji i Włoch. Na przestrzeni 13 lat gościliśmy ponad 670 osób.

Współpraca z Uniwersytetem Facultades Metropolitanas Unidas w Sao Paulo, Universidad Internacional SEK w Quito, Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires w Olavarii, Universidad Autonoma del Estado de Mexico w Toluce oraz Uniwersytetem w Iwanowie ma charakter stały, dzięki czemu studenci Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ wyjeżdżają na podobne seminaria organizowane przez naszych zagranicznych partnerów. Jak do tej pory skorzystało z tej możliwości blisko 400 studentów EkSocu.

źródło: Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny UŁ
redakcja: Centrum Promocji UŁ

E-historia: kierunek dla zabieganych

Osoby pracujące, które nie mają wiele czasu na dojazdy na zajęcia, a są zainteresowane zdobywaniem wiedzy historycznej i nowoczesnymi metodami pracy historyków, mogą skorzystać z najnowszej oferty Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ. Nabór na studia niestacjonarne  E-historia rozpoczyna się 1 sierpnia. Licencjat można zdobyć, w większości, poprzez e-learning.
UŁ na Fotofestiwalu 2018 [VIDEO, AUDIO]

"Ludzka natura" to hasło, pod którym odbyła się tegoroczna edycja Fotofestiwalu. Prezentowane prace, oprócz wartości artystycznej, pokazywały również tragiczną sytuację środowiska naturalnego. Uniwersytet Łódzki, jako partner merytoryczny wydarzenia, zorganizował cykl prelekcji i debat nawiązujących do najbardziej aktualnych zagadnień związanych z przyrodą i jej ochroną. Niektórych wystąpień naszych naukowców wciąż można posłuchać!
Humanistyka pomaga!

Humaniści wspomagają swoją wiedzą innych w wielu dziedzinach, nie tylko w tych kojarzonych z pracą czysto naukową - przekonują założyciele projektu "Humanistyka stosowana dla rozwoju...". Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego tworzą specjalną bazę działań humanistów w sektorach społecznym i gospodarczym.
Chińczycy na UŁ - jedyna taka szkoła letnia w Polsce

140 studentów z Chin przyjechało na Uniwersytet Łódzki, by poznawać Uczelnię, miasto i polską kulturę. Druga szkoła letnia dla obywateli Państwa Środka odbywa się pod hasłem "Understanding Poland: Economy, Society and Science".

Nowe hasło encyklopedyczne z pasji do kobiet

Kamila Żukowska została autorem hasła encyklopedycznego poświęconego poetce Konstancji Benisławskiej w Literary Encyclopedia – międzynarodowej encyklopedii zawierającej hasła z zakresu literatury: https://www.litencyc.com/.