Mentoring VIP - podsumowanie V edycji

Uczestnicy V edycji Programu Mentoring VIP UŁ, Pałac Biedermanna 27.06.2018 (fot. M. Andrzejewski, UŁ)

Mentoring VIP - podsumowanie V edycji

"Najcenniejsza rzecz w tym programie? Usłyszeć od opiekuna: nadajesz się, masz talent." - przyznaje jedna z uczestniczek Mentoringu VIP. Program wymyślony przez Uniwersytet Łódzki pomaga najzdolniejszym studentom odnaleźć właściwą drogę zawodową, zdobyć doświadczenie, uniknąć niektórych błędów.

W projekcie wzięli udział m.in. Przemysław Andrzejak - prezes Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego, Piotr Wesołowski - zastępca redaktor naczelnej Gazety Wyborczej w Łodzi, Anna Maria Wesołowska - sędzia, Malwina Choińska – Dyrektor Działu Audytu Deloitte Polska Sp. z o.o., Paweł Mortas – Prezes Zarządu Grupy Azoty Zakłady Azotowe Kędzierzyn S.A. czy Aneta Wilmańska – Dyrektor Biura Przedstawicielskiego PGNiG S.A. w Brukseli. Głównym założeniem inicjatywy jest włączenie wybitnych absolwentów Uniwersytetu w proces rozwoju kariery naukowej i zawodowej najzdolniejszych studentów. Mentee w tym roku było trzydzieścioro troje.

Uniwersytet Łódzki ma wielu wybitnych absolwentów, którzy swoją działalnością i postawą wyróżniają się na arenie ogólnopolskiej i międzynarodowej. Znane osobistości ze świata nauki, polityki, czy biznesu stanowią filar Programu Absolwent VIP oraz przyczyniają się do realnego kształtowania strategicznych obszarów polityki UŁ. Ich udział w projekcie jest nieocenionym wkładem w wielopłaszczyznową edukację i rozwój młodego pokolenia studentów Uniwersytetu Łódzkiego, którzy pod skrzydłami wybitnych mentorów zyskują bezcenne doświadczenia i konfrontację ze światem, w który w przyszłości chcieliby pewnie wkroczyć – prof. dr hab. Antoni Różalski, Rektor Uniwersytetu Łódzkiego.

Projekt mentorski, który jest autorskim przedsięwzięciem Uniwersytetu Łódzkiego, zakłada budowanie trwałych relacji młodych studentów z absolwentami pełniącymi role mentorów. Eksperci współpracujący z Uczelnią wspierają młodych ludzi w wyznaczaniu ciekawych kierunków rozwoju osobistego. W V edycji projektu wzięło udział 33 najlepszych studentów Uniwersytetu Łódzkiego wyłonionych w prowadzonym przez Uczelnię procesie rekrutacyjnym. Głównymi kryteriami wyboru były wyniki w nauce, aktywność społeczna, zainteresowania oraz kreatywność.

Przez okres sześciu miesięcy 31 par „uczeń – mistrz”, po wyznaczeniu wspólnych celów, poznawało się i zdobywało nowe umiejętności, podejmowało wyzwania i budowało efektywne modele współpracy. Wszystko po to, by studenci mogli budować swoje ścieżki rozwoju w oparciu o solidne i wartościowe fundamenty doświadczeń mentorów.

Projekt mentorski to unikatowa szansa dla studentów by pod okiem ekspertów, praktyków biznesu, poszerzać wiedzę i zdobywać nowe umiejętności. Dla mentorów to okazja by w twórczy i aktywny sposób włączać się w proces edukacji najzdolniejszych łódzkich żaków. W dotychczasowych pięciu edycjach wzięło udział 140 studentów, którzy skorzystali z wiedzy i doświadczenia 66 mentorów – Absolwentów VIP Uniwersytetu Łódzkiego. Rekrutacja do VI edycji rozpocznie się w październiku br.

Mentoring VIP - podsumowanie 5. edycji programu | Flickrnew icn messageflickr-free-ic3d pan white

27 czerwca 2018, Pałac Bidermanna UŁ

Ostatnim elementem podsumowania V edycji Programu Mentoring VIP była rozmowa z Robertem Fintakiem, założycielem firm ILS i Hutchinson Institute, a obecnie szefem firmy Terra Hexen, która zajmuje się opracowywaniem instalacji antydronowych. Paweł Śpiechowicz, rzecznik prasowy Uniwersytetu Łódzkiego, rozmawiał pytał między innymi o to jak pogodzić życie zawodowe z pracą i jak mądrze osiągać sukces.

źródło: Centrum Współpracy z Otoczeniem UŁ
redakcja: Centrum Promocji UŁ