Czy da się jeszcze uratować Ziemię?

Debata "Zero waste dla początkujących" - 1.07.2018, Fotofestiwal Łódź (fot. Maciej Andrzejewski, UŁ)

Czy da się jeszcze uratować Ziemię?

Plastik w Rowie Mariańskim? Tak, już tam jest, zanieczyszcza nawet najgłębsze miejsce na ziemi. W 2050 roku będzie go więcej w oceanach niż ryb. Czy da się jeszcze odwrócić proces dewastacji naszej planety? Odpowiedzią może być filozofia zero waste.

"Zero waste dla początkujących" to tytuł debaty, którą Uniwersytet Łódzki zorganizował podczas ostatniego Fotofestiwalu. Wzięli w niej udział Dr Agata Rudnicka z Wydziału Zarządzania UŁ, Justyna Zajączkowska i Agnieszka Laskowska z Foodsharing Łódź oraz Bartosz Filip Malinowski z We The Crowd Łódź.

- Naszego środowiska nie nazywamy już nawet naturalnym - mówi ekspert z Wydziału Zarządzania.

Każdy z nas produkuje średnio 300 kg śmieci rocznie. Czy da się jeszcze uratować przyrodę? Zapis video debaty dostępny jest poniżej. Zapraszamy do oglądania wszystkich zainteresowanych tym tematem.

Polski rezerwat przyrody ze stacją badawczą w Kolumbii – zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe?

Niezupełnie. Grupa zapalonych naukowców z dwóch polskich instytucji naukowych udowadnia, że ten cel jest w zasięgu ręki.
Dr Agata Rudnicka-Reichel - zarządzanie

Specjalizacja: CSR (społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw), zrównoważony rozwój, etyka biznesu, ekonomia społeczna, zarządzanie zrównoważonym łańcuchem dostaw, modele biznesowe
UŁ komentuje: Ochrona roślin zagrożonych wyginięciem

Środkowa Polska to obszar o mało widocznej odrębności przyrodniczej w stosunku do sąsiadujących z nią terenów. Ma ona charakter przejściowy między pasem wyżyn na południu i nizin na północy. Konsekwencją tego położenia jest bogactwo i różnorodność flory na tym obszarze. Niektóre z występujących tu roślin mają w regionie łódzkim swoje granice zasięgu na terytorium Polski. Fakt ten sprawia, że w środkowej Polsce posiadają nieliczne stanowiska, co zwiększa ich zagrożenie.
UŁ komentuje: Wymieranie gatunków

Wymieranie gatunków to z jednej strony rzecz naturalna, z drugiej jednak to wpływ ludzi, którzy skolonizowali i podporządkowali sobie całą Ziemię. Tempo znikania poszczególnych gatunków diametralnie wzrosło. W Polsce na granicy przetrwania jest ich 45 m.in. wilk, niedźwiedź i ryś. O zjawisku opowiada prof. Michał Grabowski z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska.