Chińczycy na UŁ - jedyna taka szkoła letnia w Polsce

Chińska Szkoła Letnia UŁ - II edycja (fot. Maciej Andrzejewski)

Chińczycy na UŁ - jedyna taka szkoła letnia w Polsce

140 studentów z Chin przyjechało na Uniwersytet Łódzki, by poznawać Uczelnię, miasto i polską kulturę. Druga szkoła letnia dla obywateli Państwa Środka odbywa się pod hasłem "Understanding Poland: Economy, Society and Science".

Sichuan, Hezhou, Nankai...

Do Łodzi przyjechali studenci i ich opiekunowie z sześciu chińskich uniwersytetów: Sichuan University, Jinan University, Hezhou University, Nankai University, Shezhen University i Zhengzhou University. Organizatorem Szkoły jest Ośrodek Spraw Azjatyckich UŁ. To jednostka, która szybko zyskuje na znaczeniu, nie tylko pod względem poziomu samych badań, ale również pod względem wpływu, jaki ma na polską politykę względem regionu azjatyckiego. Profesor Dominik Mierzejewski, który osobiście odpowiada za organizację Szkoły, został ostatnio doradcą Ministra Spraw Zagranicznych ds. Azji i Pacyfiku.

Lekcja polskiego, wykłady, wycieczki

Studenci z Chin rozpoczęli swoją przygodę z Polską od nauki naszego języka. Zajęcia poprowadzili nauczyciele ze Studium Języka Polskiego dla Cudzoziemców UŁ. Studenci poznają też historię Łodzi, Polski i o polskiej sztuki. W prowadzenie wykładów z tego zakresu zaangażowani są pracownicy Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ. Prezentowana tematyka jest szeroka i dotyczy różnorodnych aspektów historii, sztuki i kultury miasta i kraju – od dziejów średniowiecznych Polski i Europy Centralnej, przez polską kulturę szlachecką czasów unii polsko-litewskiej, niezwykle dynamiczny dla rozwoju Łodzi okres XIX i XX w. i wpływającą na utrwalenie się mitu o nowoczesności polską sztukę przełomu wieków, aż po problematykę związaną ze sposobami adaptacji poindustrialnego dziedzictwa miasta i związki polskiej awangardy z Muzeum Sztuki w Łodzi.

Przed chińskimi studentami bogaty program zajęć, nie tylko ściśle naukowych: zwiedzą Łódź - między innymi Księży Młyn i EC1 - obejrzą występ zespołu ludowego, w końcu wyjadą również poza miasto i region. Planowane są wycieczki do Tomaszowa Mazowieckiego, Warszawy i Żelazowej Woli.

Na pięciu wydziałach UŁ zorganizowane zostaną wykłady modułowe prowadzone w języku angielskim: Wydział Matematyki i Informatyki UŁ – Computer Science, Wydział Zarządzania UŁ – Design Thinking, Wydział Filologiczny UŁ – Successful Communication, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny UŁ – Polish Economy, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UŁ – Ecohydrology.

Pobyt chińskich studentów w Polsce zakończy uroczysty grill w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym UŁ.

UŁ i region łódzki stawiają na Chiny

Uniwersytet Łódzki od lat gości studentów z Państwa Środka i współpracuje z chińskimi uczelniami. Rocznie uczy się u nas około 150 studentów z tego kraju.

- Chińczyków bardzo interesują zagadnienia związane z naszą transformacją gospodarczą. Ekohydrologia to ważna dziedzina dbania o środowisko, na czym Chińczykom coraz bardziej zależy, a naukowcy z UŁ mają ogromne doświadczenia w tym zakresie – mówi prof. Dominik Mierzejewski, kierownik Ośrodka Spraw Azjatyckich UŁ.

Partnerami wydarzenia są Beijing Foreign Studies University, Sichuan University oraz Nankai University, a sponsorami Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego, Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna, Hatrans Logistics Ltd.
Lekcja polskiego dla studentów z Chin - UŁ 2017

źródło: OSA UŁ
redakcja: Centrum Promocji UŁ

Program Szkoły Letniej.docx

docx | 829 KB

Ruszyła pierwsza chińska Szkoła Letnia UŁ

Około 180 studentów z chińskich uczelni bierze udział w organizowanej po raz pierwszy przez Uniwersytet Łódzki Szkole Letniej dla Chin. Hasło letniego kursu przygotowanego przez Ośrodek Spraw Azjatyckich UŁ to Understanding Poland: Economy, Society and Science. Zajęcia dla chińskich studentów potrwają do 28 lipca. W inauguracji Szkoły Letniej dla Chin wzięli udział przedstawiciele władz Uniwersytetu Łódzkiego i Województwa Łódzkiego.
E-historia: kierunek dla zabieganych

Osoby pracujące, które nie mają wiele czasu na dojazdy na zajęcia, a są zainteresowane zdobywaniem wiedzy historycznej i nowoczesnymi metodami pracy historyków, mogą skorzystać z najnowszej oferty Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ. Nabór na studia niestacjonarne  E-historia rozpoczyna się 1 sierpnia. Licencjat można zdobyć, w większości, poprzez e-learning.
UŁ na Fotofestiwalu 2018 [VIDEO, AUDIO]

"Ludzka natura" to hasło, pod którym odbyła się tegoroczna edycja Fotofestiwalu. Prezentowane prace, oprócz wartości artystycznej, pokazywały również tragiczną sytuację środowiska naturalnego. Uniwersytet Łódzki, jako partner merytoryczny wydarzenia, zorganizował cykl prelekcji i debat nawiązujących do najbardziej aktualnych zagadnień związanych z przyrodą i jej ochroną. Niektórych wystąpień naszych naukowców wciąż można posłuchać!
Humanistyka pomaga!

Humaniści wspomagają swoją wiedzą innych w wielu dziedzinach, nie tylko w tych kojarzonych z pracą czysto naukową - przekonują założyciele projektu "Humanistyka stosowana dla rozwoju...". Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego tworzą specjalną bazę działań humanistów w sektorach społecznym i gospodarczym.

UŁ komentuje: Odpowiedzialna produkcja i konsumpcja

Produkcja tworzyw sztucznych od lat 50-tych XX wieku osiągnęła wielkość 9,1 mld ton - powoli toniemy w plastiku i innych odpadach. Czy da się odwrócić ten proces? Wszystko zależy od nas - producentów i konsumentów - pisze dr Agata Rudnicka z Wydziału Zarządzania UŁ.