Chińczycy na UŁ - jedyna taka szkoła letnia w Polsce

Chińska Szkoła Letnia UŁ - II edycja (fot. Maciej Andrzejewski)

Chińczycy na UŁ - jedyna taka szkoła letnia w Polsce

140 studentów z Chin przyjechało na Uniwersytet Łódzki, by poznawać Uczelnię, miasto i polską kulturę. Druga szkoła letnia dla obywateli Państwa Środka odbywa się pod hasłem "Understanding Poland: Economy, Society and Science".

Sichuan, Hezhou, Nankai...

Do Łodzi przyjechali studenci i ich opiekunowie z sześciu chińskich uniwersytetów: Sichuan University, Jinan University, Hezhou University, Nankai University, Shezhen University i Zhengzhou University. Organizatorem Szkoły jest Ośrodek Spraw Azjatyckich UŁ. To jednostka, która szybko zyskuje na znaczeniu, nie tylko pod względem poziomu samych badań, ale również pod względem wpływu, jaki ma na polską politykę względem regionu azjatyckiego. Profesor Dominik Mierzejewski, który osobiście odpowiada za organizację Szkoły, został ostatnio doradcą Ministra Spraw Zagranicznych ds. Azji i Pacyfiku.

Lekcja polskiego, wykłady, wycieczki

Studenci z Chin rozpoczęli swoją przygodę z Polską od nauki naszego języka. Zajęcia poprowadzili nauczyciele ze Studium Języka Polskiego dla Cudzoziemców UŁ. Studenci poznają też historię Łodzi, Polski i o polskiej sztuki. W prowadzenie wykładów z tego zakresu zaangażowani są pracownicy Wydziału Filozoficzno-Historycznego UŁ. Prezentowana tematyka jest szeroka i dotyczy różnorodnych aspektów historii, sztuki i kultury miasta i kraju – od dziejów średniowiecznych Polski i Europy Centralnej, przez polską kulturę szlachecką czasów unii polsko-litewskiej, niezwykle dynamiczny dla rozwoju Łodzi okres XIX i XX w. i wpływającą na utrwalenie się mitu o nowoczesności polską sztukę przełomu wieków, aż po problematykę związaną ze sposobami adaptacji poindustrialnego dziedzictwa miasta i związki polskiej awangardy z Muzeum Sztuki w Łodzi.

Przed chińskimi studentami bogaty program zajęć, nie tylko ściśle naukowych: zwiedzą Łódź - między innymi Księży Młyn i EC1 - obejrzą występ zespołu ludowego, w końcu wyjadą również poza miasto i region. Planowane są wycieczki do Tomaszowa Mazowieckiego, Warszawy i Żelazowej Woli.

Na pięciu wydziałach UŁ zorganizowane zostaną wykłady modułowe prowadzone w języku angielskim: Wydział Matematyki i Informatyki UŁ – Computer Science, Wydział Zarządzania UŁ – Design Thinking, Wydział Filologiczny UŁ – Successful Communication, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny UŁ – Polish Economy, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UŁ – Ecohydrology.

Pobyt chińskich studentów w Polsce zakończy uroczysty grill w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym UŁ.

UŁ i region łódzki stawiają na Chiny

Uniwersytet Łódzki od lat gości studentów z Państwa Środka i współpracuje z chińskimi uczelniami. Rocznie uczy się u nas około 150 studentów z tego kraju.

- Chińczyków bardzo interesują zagadnienia związane z naszą transformacją gospodarczą. Ekohydrologia to ważna dziedzina dbania o środowisko, na czym Chińczykom coraz bardziej zależy, a naukowcy z UŁ mają ogromne doświadczenia w tym zakresie – mówi prof. Dominik Mierzejewski, kierownik Ośrodka Spraw Azjatyckich UŁ.

Partnerami wydarzenia są Beijing Foreign Studies University, Sichuan University oraz Nankai University, a sponsorami Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego, Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna, Hatrans Logistics Ltd.

źródło: OSA UŁ
redakcja: Centrum Promocji UŁ

Program Szkoły Letniej.docx

docx | 829 KB

Ruszyła pierwsza chińska Szkoła Letnia UŁ

Około 180 studentów z chińskich uczelni bierze udział w organizowanej po raz pierwszy przez Uniwersytet Łódzki Szkole Letniej dla Chin. Hasło letniego kursu przygotowanego przez Ośrodek Spraw Azjatyckich UŁ to Understanding Poland: Economy, Society and Science. Zajęcia dla chińskich studentów potrwają do 28 lipca. W inauguracji Szkoły Letniej dla Chin wzięli udział przedstawiciele władz Uniwersytetu Łódzkiego i Województwa Łódzkiego.
Odmieniona "piątka" - V DS po remoncie zaprasza studentów!

Nowy wygląd na zewnątrz i wewnątrz. Bardziej funkcjonalne pokoje i podwyższony standard. To odmienione oblicze V Domu Studenta na osiedlu im. P. Lumumby. W akademiku wciąż są wolne miejsca, można się zapisywać!
Nagroda im. Kotarbińskiego - znamy nominowane książki!

Kapituła Konkursu im. prof. T. Kotarbińskiego wybrała pięć książek, które powalczą o tytuł najlepszego dzieła z zakresu nauk humanistycznych. To czwarta edycja ogólnopolskiego konkursu organizowanego przez Uniwersytet Łódzki. Wielki finał 25 listopada w Filharmonii Łódzkiej. Muzyczną gwiazdą wieczoru będzie Anna Maria Jopek.
Jak walczyć ze smogiem? - UŁ na Kongresie Biogospodarki

Tematem smogu w okresie jesienno-zimowym żyje cała Polska. W wielu miastach przekroczenia szkodliwych pyłów są na tyle duże, że ich władze muszą ratować się np. wprowadzaniem bezpłatnej komunikacji. Bardzo duże problemy mają m.in. Kraków, Warszawa czy Rybnik. Łódź również toczy walkę z trującymi substancjami w powietrzu. Podczas Międzynarodowego Kongresu Biogospodarki w Łodzi, między innymi eksperci z Uniwersytetu Łódzkiego będą doradzać jak skutecznie likwidować problem smogu. Zapraszamy serdecznie na godzinę 14:00, w najbliższy poniedziałek, do Hotelu Ambasador Premium (ul. Kilińskiego 145).