UŁ świętuje Urodziny Łodzi

W poprzednich latach UŁ włączał się w Urodziny Łodzi w organizując Archispacer (fot. Maciej Andrzejewski)

UŁ świętuje Urodziny Łodzi

Łódź kończy 595 lat, a Uniwersytet Łódzki, jako młodsza rodzina, nie może przejść obok tego jubileuszu obojętnie! 28 lipca, wspólnie z Fundacją Ulicy Piotrkowskiej, będziemy zapewniali wszystkim chętnym dobrą literaturę i relaks. Będzie można poczytać lub posłuchać fragmentów tekstów czytanych na głos przez nas i naszych gości. A strefa przy skrzyżowaniu Piotrkowskiej z Jaracza to nie wszystkie atrakcje przygotowane przez UŁ…

Wiedźmin, kryminał i poezja…

Teksty związane z Łodzią odczytywać będą pracownicy UŁ, Fundacji Ulicy Piotrkowskiej, wykładowcy Uniwersytetu Łódzkiego i łódzcy dziennikarze. Nie będzie to wyłącznie literatura historyczna, choć tej również nie zabraknie, ale również wydawnictwa nieoczywiste. Na pewno każdy miłośnik literatury znajdzie coś dla siebie.

- Jako wielki fan „Wiedźmina” będę czytał fragmenty opowiadań Andrzeja Sapkowskiego, serdecznie zapraszam. Swoje ulubione „łódzkie” książki przygotowali też m.in. Magdalena Michalak i Krystyna Piaseczna z TVP 3 Łódź, prof. Krzysztof Woźniak z Instytutu Historii czy Beata Gamrowska reprezentująca BUŁę – mówi rzecznik UŁ Paweł Śpiechowicz.

„Żywe audiobooki” to jeden ze sposobów na korzystanie z Czytelni UŁ i FUP. Będzie można też tradycyjnie – usiąść i poczytać, albo po prostu znaleźć coś ciekawego do czytania na później. Biblioteka i Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego przygotowały łącznie kilka regałów z książkami – również najnowszymi wydawnictwami – z którymi będzie można się zapoznać, odpoczywając na placu przed "Magdą".

- BUŁa przygotowała do czytelni różne gatunki książek: thrillery, romanse, kryminały, literaturę faktu, klasykę, biografie oraz poradniki. Pojawią się m.in. takie tytuły jak: "Traktat o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego, "Dżuma" Alberta Camusa czy "Białe zęby" Zadie Smith. Będzie można poczytać poradnik językowy prof. Jana Miodka lub powieść mistrzyni Daphne du Maurier, która była inspiracją dla Alberta Hitchcocka – mówi Beata Gamrowska z BUŁ.

- Od siebie przygotowaliśmy książki, które są dla każdego, kto pragnie poszerzyć swoje horyzonty i zdobyć wiedzę na jakiś temat. Będzie można zapoznać się z filozoficzną serią „Kim jest człowiek?”, będzie interesująca pozycja Marka Jenkinsa „Znaczenie ciała. Estetyka rozumienia ludzkiego”. Temat trudny, ale ważny w książce Izabeli Ślęzak „Praca kobiet świadczących usługi seksualne w agencjach towarzyskich”.  Będzie też coś o Miłoszu oraz o łódzkich strajkach studenckich w 1981 r. – mówi Łukasz Orzechowski z Wydawnictwa UŁ.

- Wszystkie książki będą w naszej czytelni dostępne nieodpłatnie dla każdego. Chcemy w ten sposób promować zarówno czytelnictwo, jak i kulturę spędzania czasu wolnego w przestrzeniach publicznych łódzkiej Strefy Wielkomiejskiej - podkreśla profesor Mariusz Sokołowicz z Uniwersytetu Łódzkiego, członek zarządu Fundacji Ulicy Piotrkowskiej.

Czy jesteś prawdziwym bałuciarzem???

Podczas akcji „Czytaj w Łodzi” Biblioteka UŁ zorganizuje również 3 konkursy: trzeba będzie rozpoznać konkretne miejsca Łodzi na starych fotografiach, odpowiadać na pytania związane z literaturą i postaciami związanymi z Łodzią, a także odgadywać znaczenie typowo bałuckich wyrazów. Na zwycięzców czekają nagrody.

Dla wszystkich – i tych spragnionych wrażeń w konkursach i dla tych po prostu spragnionych - przygotowaliśmy wodę i wygodne siedzenia. Będzie nam miło, jeśli goście Urodzin Łodzi zechcą spędzić z nami choć chwilę.

Wulkan wiedzy w Empiku

Miejska czytelnia to nie jedyna oferta Uniwersytetu Łódzkiego w urodzinową sobotę. O godzinie 16:00, w salonie Empik w Manufakturze (I piętro) zaczynamy wykład „Aloha! Witajcie na Hawajach!”, podczas którego dr Elżbieta Papińska opowiadać będzie jak powstają wulkany i wyspy wulkaniczne i jakie niebezpieczeństwa związane są procesami wulkanicznymi.

- To trzeci wykład organizowany przez Uniwersytet Łódzki wspólnie z Empikiem. „Projekt Wiedza” to jedno z naszych działań, polegających na wychodzeniu z ciekawymi wykładami poza mury Uczelni. Spotyka się to z coraz większym zainteresowaniem, nie tylko w Manufakturze – wyjaśnia Anna Rolczak, dyrektor Centrum Promocji UŁ.

Wystąpienie dr Papińskiej adresowane jest głównie do najmłodszych, ale bez względu na wiek, każdy znajdzie tutaj coś interesującego.

Łódź zaprasza!

Z okazji 595 urodzin miasta przygotowano łącznie 600 wydarzeń – koncertów, festiwali czy przedstawień. Informacje o nich (między innymi o naszej strefie) można znaleźć na specjalnie utworzonej podstronie UMŁ. Zapraszamy do odwiedzenia Piotrkowskiej i nie tylko. Dr Karolina Kołodziej z Wydziału Filologicznego UŁ przypomina, że łódzkie legendy dotyczą nie tylko słynnej ulicy, ale również innych miejsc…
Legenda o powstaniu Łodzi - dr Karolina Kołodziej

Redakcja: Centrum Promocji UŁ

Wydarzenia na UŁ 18 - 24.10

Symulacja akcji antyterrorystów, konferencja o starości, Festiwal Kamera Akcja, umowa z PwC czy badania archeologiczne przy al. Anstadta - kolejne dni na UŁ będą pełne ciekawych wydarzeń. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.
Co Gestapo i UB robili przy Anstadta? - badania UŁ

Wywiady z żyjącymi  świadkami oraz prace wykopaliskowe - to część projektu „Dawna siedziba Gestapo i Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego przy al. Anstadta w Łodzi. Interdyscyplinarne badania miejsca”. Mroczną przeszłość łódzkiego budynku zbadają archeolodzy i etnolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego. We wtorek 23 października 2018 r., w siedzibie ŁSSE (Tymienieckiego 22G), podpisane zostanie porozumienie między Uczelnią oraz Instytutem Pamięci Narodowej i Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną.
UŁ i PwC - początek współpracy

22 października (poniedziałek) zainaugurowana zostanie współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą PwC – światowym gigantem doradztwa strategicznego. Umowę ramową podpiszą prof. zw. dr hab. Antoni Różalski, Rektor Uniwersytetu Łódzkiego oraz Adam Krasoń, Prezes Zarządu PwC Polska. Konferencja prasowa, podczas której podpisana zostanie umowa, rozpocznie się o godz. 14:30 w rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Narutowicza 68.
Starość - jak ją oswoić? Konferencja na EkSoc

Kiedy zaczyna się starość? Jak zapobiegać i unikać różnego rodzaju zagrożeniom, które napotkać możemy będąc seniorem? Jak chronić swoje prawa w podeszłym wieku? Między innymi o takich sprawach będą rozmawiać naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego i innych polskich uczelni wyższych podczas konferencji 24 października.