Niesamowity mural na „Olimpie” - 20 lat programu Erasmus w UŁ

Malowanie już się zaczęło! (fot. Paweł , UŁ)

Niesamowity mural na „Olimpie” - 20 lat programu Erasmus w UŁ

Uniwersytet Łódzki z przyjemnością udostępnia przestrzeń do stworzenia kolejnego dzieła. Na ścianie X Domu Studenta UŁ „Olimp” (ul. Lumumby 12) powstaje mural, który z pewnością odbije się szerokim echem w świecie street art’u. Inicjatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie ESN Polska, które z okazji obchodów 20-lecia programu Erasmus w Polsce oraz swojego istnienia postanowiło stworzyć niebanalny pomnik różnorodności.

Uniwersytet Łódzki cieszy się, że to właśnie w jego przestrzeni ESN Polska upatrzył sobie miejsce na ten projekt. UŁ został wybrany ze względu na ogromny sukces w internacjonalizacji oraz łączące obie instytucje wartości. Skupiają się one w projekcie Uniwersytet Różnorodny – promującym jedność w różnorodności wśród społeczności akademickiej oraz wszystkich mieszkańców Łodzi. Inicjatywa ESN Polska i obchody 20-lecia programu Erasmus w Polsce idealnie wpisują się w tegoroczny Festiwal Urban Forms, partnera akcji.

Autorem dzieła jest światowej sławy hiszpański artysta o pseudonimie Okuda. Przybliżono mu inicjatywę i cel ESN Polska, w tym ideę międzynarodowej wymiany studenckiej - otwarcie na wielokulturowość, jedność i tolerancję. Rozpoczęcie pracy przy tworzeniu muralu przez Okudę zaplanowane jest na 25 lipca, a efekt końcowy będzie można zobaczyć już po 4 dniach – 28 lipca.

Decyzja artysty o stworzeniu muralu o takim charakterze nie jest przypadkowa – w swoich pracach z reguły wykorzystuje symbole nawiązujące do idei współistnienia różnych kultur i do natury człowieka. Tworzy używając form geometrycznych i wplatając w nie symbole ze świata zwierząt i ludzi. Jego wielkoformatowe malowidła oglądać można w największych miastach świata – Nowym Jorku, Berlinie czy Londynie, a niebawem również na uniwersyteckim „Olimpie”.

- Jesteśmy zaszczyceni, że ESN Polska wystąpił z inicjatywą utworzenia muralu na ścianie domu studenta Uniwersytetu Łódzkiego. To duże wyróżnienie dla naszej uczelni. Organizacja studencka Erasmus Student Network towarzyszy programowi Erasmus od samego początku i ma swoje siedziby we wszystkich krajach biorących udział w programie Erasmus. Studenci ESN wspierają wolontariacko zarówno wyjeżdżających studentów polskich uczelni, jak i pomagają studentom przyjeżdżającym z zagranicy odnaleźć się w nowej dla nich rzeczywistości. Tego typu społecznikowska postawa jest bardzo ważna i pozytywnie kreuje charakter młodego człowieka. Cieszymy się, że wybór padł na artystę z Hiszpanii ponieważ to właśnie Hiszpanie stanowią jedną z najliczniejszych grup przyjeżdżających na wymianę Erasmus do UŁ. Hiszpania jest także najczęściej wybieranym kierunkiem wyjazdu w ramach mobilności Erasmus wśród studentów i pracowników UŁ – mówi Liliana Lato, kierownik Biura Współpracy z Zagranicą UŁ.

Projekt muralu wsparło finansowo kilka podmiotów: Uniwersytet Łódzki, Fundacja Urban Forms, ESN Polska, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, prywatny akademik BaseCamp, oraz Ceri.

źródło: BWZ UŁ
redakcja: Centrum Promocji UŁ

Wydarzenia na UŁ 18 - 24.10

Symulacja akcji antyterrorystów, konferencja o starości, Festiwal Kamera Akcja, umowa z PwC czy badania archeologiczne przy al. Anstadta - kolejne dni na UŁ będą pełne ciekawych wydarzeń. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.
Co Gestapo i UB robili przy Anstadta? - badania UŁ

Wywiady z żyjącymi  świadkami oraz prace wykopaliskowe - to część projektu „Dawna siedziba Gestapo i Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego przy al. Anstadta w Łodzi. Interdyscyplinarne badania miejsca”. Mroczną przeszłość łódzkiego budynku zbadają archeolodzy i etnolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego. We wtorek 23 października 2018 r., w siedzibie ŁSSE (Tymienieckiego 22G), podpisane zostanie porozumienie między Uczelnią oraz Instytutem Pamięci Narodowej i Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną.
UŁ i PwC - początek współpracy

22 października (poniedziałek) zainaugurowana zostanie współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą PwC – światowym gigantem doradztwa strategicznego. Umowę ramową podpiszą prof. zw. dr hab. Antoni Różalski, Rektor Uniwersytetu Łódzkiego oraz Adam Krasoń, Prezes Zarządu PwC Polska. Konferencja prasowa, podczas której podpisana zostanie umowa, rozpocznie się o godz. 14:30 w rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Narutowicza 68.
Starość - jak ją oswoić? Konferencja na EkSoc

Kiedy zaczyna się starość? Jak zapobiegać i unikać różnego rodzaju zagrożeniom, które napotkać możemy będąc seniorem? Jak chronić swoje prawa w podeszłym wieku? Między innymi o takich sprawach będą rozmawiać naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego i innych polskich uczelni wyższych podczas konferencji 24 października.