Energetyka - wiedza w zasięgu ręki!

graf. WPiA UŁ

Energetyka - wiedza w zasięgu ręki!

Konwencjonalna, odnawialna, atomowa - rynek energii zmienia się bardzo dynamicznie, przepisy regulujące go również. Tym, którzy zamierzają lub już pracują w sektorze energetycznym, oferujemy studia podyplomowe "Polityka i regulacja energetyczna" na Wydziale Prawa i Administracji UŁ. Program studiów oparty jest na najlepszych wzorcach europejskich i jest na bieżąco z najnowszymi trendami w tym obszarze gospodarki. Można się zapisywać do 15 października.

Najbardziej potrzebna wiedza

Celem tych studiów podyplomowych jest podniesienie kwalifikacji uczestników w zakresie prawa energetycznego. Program Studiów będzie obejmował najbardziej aktualne zagadnienia z punktu widzenia obrotu gospodarczego energetycznego. Zaprezentowane będą w szczególności zagadnienia regulacji w sektorze paliwowo-energetycznym, prawne aspekty bezpieczeństwa energetycznego w UE oraz polityka energetyczna w Polsce. Analizowana będzie ochrona danych osobowych RODO w energetyce, reguły konkurencji, w tym pomoc publiczna, jak również pozyskiwanie funduszy dla sektora energetycznego. Rynek mocy będzie rozpatrywany przez pryzmat nowej ustawy, która warunkuje funkcjonowanie systemu rynku mocy.

Elektromobilność, podobnie jak rynek mocy stanowi najnowsze zagadnienie i będzie obejmować nie tylko rozwiązania prawne, ale także kwestie zarządzania i techniczne. Ważny element Studiów stanowi zagadnienie zarządzania przedsiębiorstwami energetycznymi, w tym tworzenie centrów usług wspólnych.

Analizie zostanie poddana organizacja rynku gazu ziemnego w Polsce i UE oraz towarowy handel energią. Ukazane zostaną systemy wsparcia produkcji energii ze źródeł odnawialnych. Podniesione będą kwestie ważne zarówno dla gazu, odnawialnych źródeł energii, energii elektrycznej i ciepła w kontekście ochrony środowiska. Zajęcia poprowadzą specjaliści w dziedzinie energetyki, którzy są jednocześnie doświadczonymi praktykami.

Kształcimy ekspertów

Studia są adresowane zarówno do osób zajmujących się zawodowo problematyką energetyczną (pracowników spółek energetycznych, pracowników administracji publicznej), jak i do wszystkich zainteresowanych prawem energetycznym w różnych aspektach. Zasadniczy cel kształcenia naszych studiów podyplomowych to podniesienie profesjonalizmu słuchaczy w zakresie prawa energetycznego i odnawialnych źródeł energii oraz promowanie najnowszych rozwiązań prawnych na poziomie unijnym i krajowym. Rozwiązania prawne  będą powiązane w dużej mierze z zagadnieniami technicznymi, ochrony środowiska, ekonomii.

Celem Studiów jest też wskazanie na kwestię elektromobilności, bowiem aktualnie nie ma żadnych studiów, ani szkoleń w tym zakresie, a zapotrzebowanie na wiedzę obecnie jest bardzo duże. Podobnie trudna tematyka Compliance w sektorze energetycznym będzie ważna dla spółek energetycznych, które zaczynają dopiero w Polsce korzystać z narzędzi compliance.

Informacje organizacyjne

Studia obejmują 196 godziny zajęć prowadzonych w formie wykładów i warsztatów.
Zajęcia trwają dwa semestry od listopada do października – semestr zimowy i letni.
Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym, podczas dwudniowych sesji.
Zajęcia kończą się egzaminem pisemnym.

Wszystkie informacje o kierunku znajdą Państwo na stronie WPiA UŁ.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych!

Uniwersytet Łódzki to największa uczelnia badawcza w centralnej Polsce. Jej misją jest kształcenie wysokiej klasy naukowców i specjalistów w wielu dziedzinach humanistyki i nauk ścisłych. UŁ współpracuje z biznesem, zarówno na poziomie kadrowym, zapewniając wykwalifikowanych pracowników, jak i naukowym, oferując swoje know-how przedsiębiorstwom z różnych gałęzi gospodarki. Uniwersytet Łódzki jest uczelnią otwartą na świat – wciąż rośnie liczba uczących się tutaj studentów z zagranicy, a polscy studenci, dzięki programom wymiany, poznają Europę, Azję, wyjeżdżają za Ocean. Uniwersytet jest częścią Łodzi, działa wspólnie z łodzianami i dla łodzian, angażując się w wiele projektów społeczno-kulturalnych.

Zobacz nasze projekty naukowe na https://www.facebook.com/groups/dobranauka/

W dniu 26 kwietnia 2018 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo, regulacja i konkurencja na rynku energetycznym”. Głównym Organizatorem Konferencji jest Naukowe Koło Prawa Energetycznego i Innych Sektorów Infrastrukturalnych Uniwersytetu Łódzkiego. Natomiast Współorganizatorami Konferencji są Katedra Europejskiego Prawa Gospodarczego Uniwersytetu Łódzkiego, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach oraz Polska Fundacja Prawa Konkurencji i Regulacji Sektorowej Ius Publicum w Warszawie. Partnerem Strategicznym Konferencji jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Złotym Partnerem Konferencji jest Bank Ochrony Środowiska. Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego.
Jak rodziła się II RP? - prawnicy o systemie wyzwolonej Polski

Naukowcy z Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego przygotowali wspólną opowieść o tym, jaka była droga do powstania systemu prawnego i państwowego II Rzeczpospolitej. „Niepodległa. Rozważania prawno-ustrojowe w 100. rocznicę odrodzenia suwerennego państwa
100 lat Niepodległości - seria WUŁ

Serię wydawniczą 100 Lat Niepodległości zainicjowało Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego przy współpracy z Instytutem Pamięci Narodowej, Muzeum Tradycji Niepodległościowych i Archiwum Państwowym w Łodzi. Celem poszczególnych publikacji jest uczczenie 100. rocznicy odzyska
Stwardnienie rozsiane - płytki krwi zapewnią skuteczne leczenie?

Czy płytki krwi mają wpływ na stwardnienie rozsiane? Jeśli tak, jak dokładnie wygląda ten mechanizm? To niezwykle istotne pytania w perspektywie przyszłej, skuteczniejszej terapii. Na stwardnienie rozsiane wciąż nie ma lekarstwa, objawy można jedynie spowolnić. W Katedrze Biochemii Ogólnej, na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, do rozwiązania problemu próbuje zbliżyć się doktorantka UŁ, mgr Angela Dziedzic.