UŁ i PwC - początek współpracy

Prezes PwC Adam Krasoń i Rektor UŁ prof. Antoni Różalski oficjalnie rozpoczynają współpracę między światowym gigantem doradztwa i największą łódzką uczelnią (fot. Maciej Fornali, UŁ)

UŁ i PwC - początek współpracy

22 października (poniedziałek) zainaugurowana zostanie współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą PwC – światowym gigantem doradztwa strategicznego. Umowę ramową podpiszą prof. zw. dr hab. Antoni Różalski, Rektor Uniwersytetu Łódzkiego oraz Adam Krasoń, Prezes Zarządu PwC Polska. Konferencja prasowa, podczas której podpisana zostanie umowa, rozpocznie się o godz. 14:30 w rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Narutowicza 68. O 15:30, z kolei, wręczenie kolejnych tytułów Absolwent VIP UŁ.

Praca magisterska pomoże rozwijać firmę

Celem współpracy jest wykorzystanie doświadczeń i dorobku naukowego Uniwersytetu Łódzkiego oraz potencjału i pozycji PwC Polska. Wymiana wiedzy i doświadczenia umożliwi współtworzenie programów dydaktycznych, zajęć i warsztatów, a także organizowanie staży i zgłaszanie do opracowania problemów badawczych m.in. w ramach prac dyplomowych.

Obok tradycyjnych zadań uczelni, jakimi są kształcenie i badania naukowe, coraz częściej pojawia się także „trzecia misja” - współpraca z otoczeniem biznesowym. Relacje z przedsiębiorcami stają się integralną częścią rozwoju szkół wyższych. Pozwalają określić oczekiwania współczesnego pracodawcy, a tym samym zwiększyć atrakcyjność absolwentów na rynku pracy.

O 15:30 uroczystość przenosi się do Pałacu Biedermanna. Obędzie się tam wręczenie kolejnych nominacji „Absolwent VIP” Uniwersytetu Łódzkiego. Symboliczne statuetki z rąk JM Rektora odbiorą tym razem m.in. Wanda Buk - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Cyfryzacji, Marcin Jaszczuk - Wiceprezes Zarządu Alior Bank oraz Tisa Żawrocka-Kwiatkowska - Prezes Zarządu Fundacji Gajusz.

Współpraca ze światowym gigantem

Jako wiodąca globalna organizacja PwC świadczy profesjonalne usługi doradcze. Korzystając z wiedzy i kwalifikacji ponad 236 tysięcy pracowników w 158 krajach, dostarcza usługi w zakresie doradztwa biznesowego, doradztwa podatkowego i prawnego oraz audytu. Oferta PwC jest kierowana do firm działających we wszystkich sektorach gospodarki – zarówno do największych koncernów, jak i lokalnych przedsiębiorstw rodzinnych. W Polsce PwC posiada 8 biur regionalnych – w Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach, Krakowie i Rzeszowie, a także Financial Crime Unite w Gdańsku oraz dwa Centra Usług Wspólnych w Katowicach i Opolu. Spółki PwC w Polsce zatrudniają ponad 4 500 osób.

Adam Krasoń – Prezes Zarządu PwC Polska jest wybitnym wychowankiem Uniwerystetu Łódzkiego uhonorowanym tytułem „Absolwent VIP”. W roku 2014 objął stanowisko prezesa PwC w Polsce. Wcześniej był liderem działu assurance (audyt oraz doradztwo finansowo-księgowe), a przez 3 lata odpowiadał za usługi nie audytowew ramach assurance dla całego regionu Europy Środkowo-Wschodniej.W przeszłości kierował też zespołem ds. sektora telekomunikacji, mediów i rozrywki w PwC Polska. Z PwC związany jest od początku swojej drogi zawodowej – w firmie przeszedł pełną ścieżkę kariery, dwa lata pracując w jej amerykańskim oddziale. Ukończył ekonomię na Uniwersytecie Łódzkim.

Po uroczystym podpisaniu umowy Prezes PwC wygłosi wykład pt. #FutureIsNow.
Jak nadążyć za rzeczywistością? Spotkanie odbędzie się w ramach tradycyjnych wykładów eksperckich wybitnych wychowanków UŁ, realizowanych w ramach Programu Absolwent VIP.
Kolejnych pięcioro Absolwentów VIP UŁ dołączyło do naszej społeczności!

Uniwersytet Łódzki to największa uczelnia badawcza w centralnej Polsce. Jej misją jest kształcenie wysokiej klasy naukowców i specjalistów w wielu dziedzinach humanistyki i nauk ścisłych. UŁ współpracuje z biznesem, zarówno na poziomie kadrowym, zapewniając wykwalifikowanych pracowników, jak i naukowym, oferując swoje know-how przedsiębiorstwom z różnych gałęzi gospodarki. Uniwersytet Łódzki jest uczelnią otwartą na świat – wciąż rośnie liczba uczących się tutaj studentów z zagranicy, a polscy studenci, dzięki programom wymiany, poznają Europę, Azję, wyjeżdżają za Ocean. Uniwersytet jest częścią Łodzi, działa wspólnie z łodzianami i dla łodzian, angażując się w wiele projektów społeczno-kulturalnych.Zobacz nasze projekty naukowe na https://www.facebook.com/groups/dobranauka/

Agenda spotkania_22_października_A.Krasoń_PwC_Uniwersytet Łódzki_0210201....doc

doc | 1,75 MB

UŁ rozpoczyna współpracę z Philips Polska

W dniu 29 października br. rozpocznie się oficjalna współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą Philips – światowym liderem branży technologii medycznych. Umowa ramowa zostanie podpisana przez prof. zw. dr hab. Antoniego Różalskiego, Rektora Uniwersytetu Łódzkiego oraz Krz
Muzeum Przyrodnicze UŁ - otwarcie coraz bliżej

„Zwierzęta i środowisko, czas i przestrzeń” - tak będzie zatytuowana wystawa, pokazująca przekrój życia na Ziemi, na przestrzeni miliardów lat. Muzeum Przyrodnicze UŁ ponownie otworzy swoje drzwi dla zwiedzających na początku 2019 roku. Na otwarty dla mediów dzień zapras
Gość na Gwiazdkę - zaproś studenta na Wiglię

Tradycja wigilijna nakazuje zostawić wolne miejsce przy stole dla wędrowca. Od trzech lat zachęcamy Państwa - pracowników, studentów i absolwentów Uniwersytetu Łódzkiego, żeby nie poprzestawać na samym zwyczaju i zapraszać zagranicznych studentów na świąteczny posiłek. I
Przedszkole UŁ rozwija działalność

Już niemal setka dzieci pracowników i studentów UŁ uczęszcza do przedszkola, które uczelnia prowadzi od 2012 roku. Zaczynaliśmy od dwóch niewielkich grup, ale pomysł sprawdził się tak dobrze, że z roku na rok placówka się rozrasta. O sukcesie piszą władze placówki.