Wydarzenia na UŁ 18 - 24.10

fot. Maciej Andrzejewski, UŁ

Wydarzenia na UŁ 18 - 24.10

Symulacja akcji antyterrorystów, konferencja o starości, Festiwal Kamera Akcja, umowa z PwC czy badania archeologiczne przy al. Anstadta - kolejne dni na UŁ będą pełne ciekawych wydarzeń. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.

Atak terrorysty czy porady dla seniora?

Zaczynamy w czwartek (18.10) od podsumowania konkursu „Młodzi w Łodzi - Mam pomysł na startup”. Konferencja odbędzie się o godzinie 13:30, w Expo Łódź (aleja Politechniki 4). O konkursie, jego idei, przebiegu i finalistach opowiedzą: Hanna Zdanowska – Prezydent Miasta Łodzi, Adam Pustelnik – p.o. Dyrektora Biura Obsługi Inwestora i Współpracy z Zagranicą Urzędu Miasta Łodzi, Dariusz Koperczak - Dyrektor Centrum Współpracy z Otoczeniem UŁ, Grzegorz Kierner - Dyrektor Centrum Współpracy z Gospodarką, Innowacji i Transferu Technologii PŁ oraz przedstawiciele zwycięskich startupów.

Również w czwartek 18 października, o godzinie 13:00, w Instytucie Europejskim w Łodzi (ul. Piotrkowska 262/264) wręczenie nagród Świadek Historii. Wyróżnienia wręczy dr Jarosław Szarek, prezes Instytutu Pamięci Narodowej i przewodniczący Kapituły Nagrody. Nagrodę odbierze m.in. Przemysław Waingertner - profesor w Katedrze Historii Polski Najnowszej UŁ, przewodniczący społecznego Komitetu Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa przy Oddziale IPN w Łodzi, aktywny uczestnik projektów z zakresu popularyzacji najnowszej historii Polski i regionu.

Czwartek 18 października kończymy uroczystym otwarciem Festiwalu Kamera Akcja. Uniwersytet Łódzki jest partnerem wydarzenia od lat. Otwarcie o 19:00 w łódzkiej Szkole Filmowej. W imieniu władz Uniwersytetu Łódzkiego Festiwal otworzy filmoznawca z UŁ, prof. Piotr Sitarski.

Kamera Akcja! - UŁ wspiera Festiwal - Uniwersytet Łódzki

Filmowe zmysły w tym roku będzie można nakarmić w dniach 18-21 października w Łódzkiej Szkole Filmowej. W programie Festiwalu Kamera Akcja znajdzie się ponad 50 filmów, panele dyskusyjne na tematy elektryzujące branżę filmową i kinomanów. Uniwersytet Łódzki jest po raz kolejny partnerem wydarzenia.

W sobotę, 20. października, w jubileuszu 70-lecia Empiku w Manufakturze, weźmie udział nasza wykładowczyni - dr Karolina Kołodziej, znawczyni miejskich legend i aktywny naukowiec z Wydziału Filologicznego UŁ. Początek spotkania, w którym weźmie udział również senator Ryszard Bonisławski, o godzinie 16:00.

W poniedziałek, 22 października, Uniwersytet Łódzki podpisuje umowę o współpracy z jednym z największych światowych koncernów z branży usług doradczych - PwC. Nasi studenci będą rozwijać się dzięki praktykom i stażom w PwC. Będą też pomagali w rozwiązywaniu konkretnych problemów, pisząc swoje prace licencjackie i magisterskie. Podpisanie umowy, połączone z konferencją prasową, w Rektoracie UŁ (Narutowicza 68), o godzinie 14:30. Prosimy o wcześniejsze potwierdzenie przybycie u rzecznika UŁ.

UŁ i PwC - początek współpracy - Uniwersytet Łódzki

22 października (poniedziałek) zainaugurowana zostanie współpraca Uniwersytetu Łódzkiego z firmą PwC – światowym gigantem doradztwa strategicznego. Umowę ramową podpiszą prof. zw. dr hab. Antoni Różalski, Rektor Uniwersytetu Łódzkiego oraz Adam Krasoń, Prezes Zarządu PwC Polska. Konferencja prasowa, podczas której podpisana zostanie umowa, rozpocznie się o godz. 14:30 w rektoracie Uniwersytetu Łódzkiego przy ul. Narutowicza 68.

We wtorek (23.10) antyterroryści będą odbijać budynek WSMiP przy ulicy Składowej, z rąk uzbrojonego napastnika. To symulacja przygotowana wspólnie przez polskie służby mundurowe i naszych naukowców z kierunku Bezpieczeństwo narodowe. Początek akcji o godzinie 10:00. W przypadku obecności, prosimy media o wcześniejszy kontakt z rzecznikiem UŁ. Akcja potrwa do godziny 12:00, potem krótkie podsumowanie naukowe podczas spotkania w tym samym budynku.

Również we wtorek i również o godzinie 10:00, w siedzibie Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej podpisanie umowy między UŁ, IPN i Strefą, w sprawie badań budynku XII LO przy dzisiejszej al. Anstadta. Naukowcy zbadają przeszłość tego miejsca, gdy siedzibę miały tam Gestapo i Urząd Bezpieczeństwa.

Co Gestapo i UB robili przy Anstadta? - badania UŁ - Uniwersytet Łódzki

Wywiady z żyjącymi świadkami oraz prace wykopaliskowe - to część projektu „Dawna siedziba Gestapo i Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego przy al. Anstadta w Łodzi. Interdyscyplinarne badania miejsca”. Mroczną przeszłość łódzkiego budynku zbadają archeolodzy i etnolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego. We wtorek 23 października 2018 r., w siedzibie ŁSSE (Tymienieckiego 22G), podpisane zostanie porozumienie między Uczelnią oraz Instytutem Pamięci Narodowej i Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną.

W środę (24.10) zapraszamy z kolei na konferencję poświęconą najstarszym mieszkańcom województwa. O starości, starzeniu się i problemach z tym związanych opowiedzą eksperci z UŁ i innych polskich uczelni wyższych. Początek konferencji o 10:00 na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym (aula D208).

Starość - jak ją oswoić? Konferencja na EkSoc - Uniwersytet Łódzki

Kiedy zaczyna się starość? Jak zapobiegać i unikać różnego rodzaju zagrożeniom, które napotkać możemy będąc seniorem? Jak chronić swoje prawa w podeszłym wieku? Między innymi o takich sprawach będą rozmawiać naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego i innych polskich uczelni wyższych podczas konferencji 24 października.

Służymy pomocą na bieżąco w kontaktowaniu Państwa z ekspertami i publikacjach, związanych z badaniami naszych naukowców.

Uniwersytet Łódzki to największa uczelnia badawcza w centralnej Polsce. Jej misją jest kształcenie wysokiej klasy naukowców i specjalistów w wielu dziedzinach humanistyki i nauk ścisłych. Współpracuje z biznesem, zarówno na poziomie kadrowym, zapewniając wykwalifikowanych pracowników, jak i naukowym, oferując swoje know-how przedsiębiorstwom z różnych gałęzi gospodarki. Uniwersytet Łódzki jest uczelnią otwartą na świat – wciąż rośnie liczba studiujących tutaj obcokrajowców, a polscy studenci poznają Europę, Azję, czy wyjeżdżają za Ocean. Uniwersytet jest częścią Łodzi, działa wspólnie z łodzianami i dla łodzian, angażując się w wiele projektów społeczno-kulturalnych.

Zobacz nasze projekty naukowe na https://www.facebook.com/groups/dobranauka/

Uniwersytet Łódzki na 100-lecie niepodległości

Uniwersytet Łódzki na wiele sposobów włącza się w obchody 100-lecia odzyskania niepodległości. Jesteśmy świadomi, że stanowimy część tego jubileuszu, poprzez niektóre miejsca i historie, związane z Uczelnią. W listopadzie, na zainteresowanych, czekają opowieści historykó
Wydarzenia na UŁ 26-31.10

"Nowy Jedwabny Szlak" i pierwsze spotkanie naukowców z Polski i Chin, wsparcie od firmy Philips Polska dla studentów UŁ oraz bezpieczeństwo światowego Internetu. Końcówka października na UŁ będzie bardzo ciekawa. Zapraszamy serdecznie!
Wydarzenia na UŁ 8-15.10

31 osób z europejskich służb mundurowych zakończyło elitarne studia (koordynowane przez UŁ). Uczelnia otwiera tężnie w szpitalu im. Biegańskiego. Miłośników grzybobrania zapraszamy na niedzielne warsztaty w Łagiewnikach. W poniedziałek natomiast rozmawiamy o inteligentnej przyszłości na Europejskim Forum Gospodarczym 2018.
Muzeum Przyrodnicze UŁ - otwarcie coraz bliżej

„Zwierzęta i środowisko, czas i przestrzeń” - tak będzie zatytuowana wystawa, pokazująca przekrój życia na Ziemi, na przestrzeni miliardów lat. Muzeum Przyrodnicze UŁ ponownie otworzy swoje drzwi dla zwiedzających na początku 2019 roku. Na otwarty dla mediów dzień zapras